Még az előző tendert sem vizsgálták ki, máris itt az újabb

Újabb frekvenciatender jön a mobilszolgáltatóknak a Világgazdaság szerint.

VZ
2015. 03. 02. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 3400-3800 megahertzes tartományban rendelkezésre álló, illetve felszabaduló szabad sávok használati jogát értékesítené az állam a lap szerint. A tartomány szabad spektrumainak értékesítését már megkezdte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) – tudták meg.

Ezek a sávok a nagy sebességű vezeték nélküli szélessávú hálózatok telepítéséhez jöhetnek jól. Az NMHH a lapnak azt mondta, a tenderről már tavaly év végén konzultáltak a mobilcégek és a szakmai szervezetek képviselőivel. A versenyeztetési eljárás jövő nyáron zárulhat le.

Az NMHH a 800 MHz-es, 2600 MHz-es frekvenciasáv, valamint a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es tartomány egyes részeinek értékesítését tavaly szeptember végén zárta le, itt a Magyar Telekomnak, a Telenornak, a Vodafone-nak és a Diginek kellett osztoznia, a tenderen összesen valamivel több mint 130 milliárd forintot keresett az állam.

A Magyar Telekom és a Telenor Magyarország egyébként múlt héten jelentette be, hogy közösen üzemeltetik és fejlesztik a 800 MHz-es negyedik generációs mobilhálózataikat, ennek értelmében a Telenor a Dunántúlon, a Telekom az ország fennmaradó részén fokozatosan építi ki és üzemelteti a 800 MHz-es 4G hálózatot, így 2015 végéig 800-800, vagyis összesen 1600 bázisállomást telepítenek, illetve működtetnek. Bár az NMHH már jóváhagyta, a Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást indít az ügy kapcsán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.