Meghallgatja Orbánt a nemzetbiztonsági bizottság?

A tervek szerint nyílt ülésen reagált volna a miniszterelnök a sajtóban megjelentekre.

MA
2015. 03. 12. 19:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes politikus csütörtöki közleményével Molnár Zsolt szerdai sajtótájékoztatójára reagált. A szocialista képviselő akkor azt mondta: a tervek szerint két hét múlva nyílt ülésen hallgatná meg Orbán Viktor miniszterelnököt a sajtóban megjelentekről, a személyével kapcsolatban felmerülő esetleges nemzetbiztonsági kockázatról.

Németh Szilárd közölte: Molnár Zsolt a bizottság keddi ülésén nem kezdeményezte a miniszterelnök meghallgatását, így nem is születhetett erről döntés. Az MSZP el akarja terelni a figyelmet „az emberek pénzének százmilliárdos nagyságrendű eltüntetését eredményező második és harmadik szocialista brókerbotrányról” – tette hozzá a fideszes politikus.

A felszámolás alá került DRB-bankcsoporthoz tartozó négy bank fiókhálózata az ország nagy részére kiterjedt, így a betétesek kártalanítása a fővároson kívül 13 megyét érint – közölte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) csütörtökön.

A március 10-én indult kártalanításban az OBA első körben 103 milliárd forintot fizet ki a mintegy 73 és fél ezer betétesnek, köztük 64 ezer magánszemélynek.

A legtöbb ügyfél – közel 22 ezer ember – Somogy megyében érintett, és itt a legnagyobb, mintegy 25 milliárd forint az OBA fizetési kötelezettsége, de Baranya megyében is 14 ezernél több ügyfelet kell kártalanítani több mint 20 milliárd forint összértékben. A városok közül a legnagyobb ügyfélszámmal Pécsett, Budapesten és Kaposváron rendelkeztek a felszámolt bankok.

Az átlagos betétnagyság Budapesten a legnagyobb, 5 millió forintos értékkel, míg a legkisebb Tolna és Zala megyében, itt nem éri el a 800 ezer forintot.

A kártalanítási értékhatár 30 millió 461 ezer forint, ennél nagyobb betéttel 267 ügyfél rendelkezett, és összesen 17 milliárd forint az az összeg, amit nem kapnak vissza. A legnagyobb nem kifizethető összeg magánszemély esetében 750 millió forint, jogi személy esetében pedig 2,8 milliárd forint.

A kártalanítás Magyarországon kívül 28 ország állampolgárát érinti. Európai országokon, az Amerikai Egyesült Államokon, Kanadán és Ausztrálián kívül olyan országok is szerepelnek az OBA felsorolásában, mint Azerbajdzsán, Ghána és Kína.

 

 

A DRB-bankcsoporthoz tartozó Buda Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az Észak-magyarországi Regionális Bank tevékenységi engedélyét március 2-án vonta vissza a jegybank azt követően, hogy a csoporttal azonos tulajdonosi körbe tartozó Buda-Cash Brókerház engedélyét is visszavonta. Az MNB vizsgálata szerint a brókerház eltüntetett a kisbankok működésének fedezetéül szolgáló mintegy 60-65 milliárd forint értékű értékpapírt, így a bankok eszközeinek értéke nem nyújtott fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.