Most gyorsul fel a bankok versenye

Információink szerint több banknál is válságtanácskozáson elemezték az Erste agresszív piacszerző ajánlatát.

Hajdú Péter
2015. 03. 28. 6:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sokáig már nem várhatnak a versenytársak, hamarosan  nekik is közzé kell tenni ajánlatukat, ha be akarnak szállni a versenybe. Nem ismeretes például a Budapest Bank, az MKB Bank, az FHB és az UniCredit Bank ajánlata – nyilatkozta lapunknak a BankRáció.hu vezető elemzője. Gergely Péter felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a bankok minden bizonnyal gyorsan reagálnak majd az Erste ajánlatára. De azon pénzintézetek részéről is lesznek válaszlépések, amelyek februárban és márciusban már megújították kínálatukat.

– Semmiképpen sem szabad azonban elsietni a döntést az adósságukat kiváltó deviza-, illetve forinthiteleseknek – tette hozzá a szakember. Már csak azért sem, mert a legtöbb banki ajánlathoz szükség van azokra az elszámolólevelekre, amelyekből egyelőre csak nagyon kevés jutott el a címzettekhez. Még azok a bankok is csak a töredékét postázták a leveleknek, amelyek már elkészítették az elszámolásokat, s visszautalták a jogtalanul elvett pénzt. Egyébként is érdemes várni, hiszen április végéig, amíg kézhez kapják az érintettek az elszámolás részleteit tartalmazó küldeményt, valószínűleg kedvezőbbnél kedvezőbbnek tűnő ajánlatok jelennek majd meg a piacon. A szakember szerint azonban alaposan át kell tekinteni az ajánlatokat, mert nem biztos, hogy hosszú távon is jó bolt az, ami első pillantásra nagyon kedvezőnek tűnik.

A váltáskor kínált kedvezmények – például a költségmentes hitelcsere vagy az ideiglenes engedmény a számlavezetésben – kétségtelenül sokat nyomnak a latban. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy aki több évtizedre eladósodik, annak többet hozhat a konyhára, ha mentesíteni tudja magát a törlesztőrészlet esetleges emelkedéseitől. A nagyon alacsony kamattal kínált hitelek szinte kivétel nélkül 3–6 havi kamatperiódusra köttetnek, s így az alapkamat emelkedésével relatíve gyorsan növekedhetnek. Kivédik az emelkedés lehetőségét az 5-10-15 évre fix kamatot és törlesztőrészletet kínáló szerződések. Igaz, ezek kamata 1-2 százalékkal magasabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.