Négy napja nem emelkedtek levegőbe a Lufthansa gépei

A Lufthansánál tavaly áprilisban kezdődtek az előnyugdíjazással kapcsolatos sztrájkok. Azóta a mostani a 15.

MD
2015. 03. 21. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lufthansa 160 hosszú távú járatából 74-et törölt, ami csaknem 20 ezer utast érint. A teherszállító járatok mintegy 60 százaléka a földön maradt.

A szerda óta tartó sztrájk oka, hogy a Lufthansa 5400 pilótáját tömörítő Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet ragaszkodik az eddigi rendhez, amely szerint a pilóták 55 éves koruktól előnyugdíjba mehetnek úgy, hogy törvényes nyugdíjuk 60 százalékát kapják a vállalati nyugdíjalapból a rendes nyugdíjkorhatár eléréséig. A nagy nemzetközi konkurencia miatt költségérzékeny vállalatvezetés belemenne abba, hogy a régi pilóták számára változatlan maradjon a rendszer, de az új alkalmazottak körében 60 éves korra akarja emelni az előnyugdíjazás alsó határát.

A Lufthansánál tavaly áprilisban kezdődtek az előnyugdíjazással kapcsolatos sztrájkok. Azóta a mostani a 15. A tavalyi munkabeszüntetések mintegy 200 millió euróba kerültek a cégnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.