Negyedével csökkent az orosz földgáz ára

Tavaly év elején még 335,5 dollárba, most januárban 275,4 dollárba kerül 1000 köbméter.

GB
2015. 03. 14. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz vámhatóság adatai szerint tavaly januárban az átlagár még 335,5 dollár volt.

A legnagyobb orosz gáztermelő Gazprom exportja és az ebből származó bevétele is jócskán csökkent januárban éves összevetésben. Az exportbevétele az idei első hónapban 4,021 milliárd dollár volt, 41,5 százalékkal kevesebb tavaly januárhoz képest. Idén januárban a társaság 14,6 milliárd köbméter földgázt adott el külföldön, az egy évvel korábbi 20,5 milliárd köbméter után.

Magyarország száz százalékban orosz földgázt importál, teljes függésben vagyunk a Gazpromtól jelenleg, így komolyan érint minket az orosz gáz ára.

Vlagyimir Putyin február 17-ei látogatásán megállapodott Orbán Viktorral, hogy a két ország között korábban megkötött hosszú távú gázmegállapodást nem hosszabbítják meg, viszont hazánk lehívhatja a szerződésben rögzített, még bent maradt mennyiségű fűtőanyagot. A részletekről itt olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.