Nem tárgyalták a Buda-Cash-ügyet

Az ülésen nem jelent meg sem Matolcsy György, sem Varga Mihály.

TK
2015. 03. 09. 9:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezettel szemben nem került a költségvetési bizottság hétfői ülésének napirendjére a Buda-Cash Brókerház Zrt. és a DRB bankcsoport körül kialakult helyzetről szóló tájékoztató, amelyre Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét hívták meg.

A tájékoztatóról szóló első napirendi pontot a kormánypárti képviselők kilenc igen és az ellenzékiek öt nem szavazata ellenében levették a napirendről. Az ülésen nem jelent meg sem Matolcsy György, sem Varga Mihály.

Az államkincstár nem tud teljes banki szolgáltatást nyújtani, hiteleket adni, készpénzfelvételt biztosítani – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára a Buda-Cash-ügy miatt befagyott önkormányzati pénzek elhelyezésére vonatkozó kérdésre válaszolva az ATV Start című műsorában hétfőn.

Kifejtette, nagyon meg kellene erősíteni, fel kellene fejleszteni ehhez az államkincstárt, de úgy vélte, a kereskedelmi banki kapcsolatot sosem tudja pótolni. Tállai hozzátette, az államkincstár biztonságot ad az önkormányzatoknak, de azt az előnyt, amit egy kereskedelmi bank tud adni az önkormányzatoknak, arra az államkincstár nem képes.

Az államtitkár elmondta, a kormány régóta foglalkozik a kérdéssel, és tovább gondolkodnak azon, mi lehetne „optimális megoldás”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.