Nincs veszélyben az Erste Bank ügyfeleinek a pénze

Orbán Gábor államtitkár hangsúlyozta: a bank megingásáról szóló híresztelések minden alapot nélkülöznek.

MA
2015. 03. 25. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Gábor úgy fogalmazott: „akik ilyen híreket terjesztenek, azok nemcsak nagyon felelőtlen emberek, hanem bűncselekményt követnek el”.

Az Erstében való részesedésszerzéssel kapcsolatban kiemelte: szó sincs arról, hogy a magyar állam azért szerezne részt a társaságban a közeljövőben, mert a cégcsoport gyenge. Épp ellenkezőleg: azért vásárol az állam 15 százalékos részesedést a bankban, mert a bankcsoport erős, a növekedési lehetőségei, kilátásai nagyon biztatók, és „szeretnének ebben osztozni az Erste-csoport osztrák tulajdonosaival” – mondta.

Az Erste Bank büntetőfeljelentést tesz a hitelintézet pénzügyi helyzetének meggyengülésével kapcsolatos híresztelés miatt – mondta Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese az M1-en szerdán.

Az Erste Bank működésével kapcsolatos híresztelések alaptalanok – válaszolta Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Hangsúlyozta: a bankrendszer stabilitása erős, minden, a pénzintézeti rendszer stabilitása szempontjából jelentős bank, köztük az Erste működése is biztonságos.

A bank szerdai közleménye szerint az elmúlt néhány órában álhír terjed a magyarországi Erste-csoporttal kapcsolatban, mely „ügyfélérdeklődést váltott ki” hálózatukban és telefonos ügyfélszolgálatukban.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte: az álhírterjesztés a bank álláspontja szerint kimeríti a büntetőjogi kategóriát. Hangsúlyozta, hogy a bank tőkeerejét, pénzügyi stabilitását semmi nem veszélyezteti, sem a közelmúlt eseményei, sem a devizahitelesek ügye, sem más, a pénzügyi szektorban tapasztalható probléma. Az Erste-csoport Közép-Európában az egyik legstabilabb és legerősebb pénzügyi csoport, a magyarországi leánybankja pedig nagy tőkekerővel, stabil pénzügyi háttérrel bír – jelentette ki Harmati László.

Arra a kérdésre, van-e elképzelése arról, hogy ki terjeszthet ilyen híreket, azt válaszolta: van már információ arról, hogy hol bukkantak elő ezek a hírek, milyen forrásból érkeztek. Ezeket az információkat a bank át fogja adni a nyomozóhatóságnak, de a nyilvánossággal nem tudja megosztani.

A pénzintézet hangsúlyozza: a bankcsoport a forintosításból adódó veszteségeit már a tavalyi évben tőkeemeléssel pótolta. Az Erste a devizahitelesekkel való elszámolást a hazai bankszektorban elsőként hajtotta végre – közölte.

Kiemelték, hogy a teljes magyarországi Erste-csoport 2014 utolsó negyedévét már pozitív eredménnyel zárta. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) és az állammal kötött megállapodás is a bizonyítja a stabil magyarországi jelenlétét és elkötelezettségét – fogalmazott a bank.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.