Nőtt a GDP és az ipari termelés

Az előzetesen közöltnél nagyobb mértékben nőtt a bruttó hazai termék.

HZS
2015. 03. 06. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt év negyedik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérve, és 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A február 13-án közölt jelentésben a KSH 0,9 százalékos negyedéves növekedést jelzett, de az éves növekedés adata megegyezett a most közölttel. A negyedik negyedévben mind a feldolgozóipar, mind az építőipar, de a mezőgazdaság teljesítménye is jelentősen javult – közölte a KSH. A 3,6 százalékos GDP-növekedéshez 1,3 százalékponttal járult hozzá a feldolgozóipar, 1,1 százalékponttal a szolgáltatások,  0,5-0,5 százalékponttal pedig az építőipar és a mezőgazdaság.

 

 

A feldolgozóiparban hozzáadott érték a negyedik negyedévben 5,5 százalékkal nőtt, ami lassabb ugyan az előző hármon negyedévinél, de az éves 6,9 százalékos emelkedés jelentős javulást mutat, az egy évvel  korábbi 4,4 százalékos visszaeséssel szemben. Az építőipar 13,6 százalékos növekedésében jelentős szerepe volt az első félévi alacsony bázisnak, de a negyedik negyedévi 6,2 százalékos növekedés már az egy évvel korábbi 10,2 százalékos alapra vetült rá. A mezőgazdaság negyedik negyedévi 12,1 és egész éves 12,6 a második jó évet jelzi az ágazat számára, amely 2013-ban is 15,1 százalékos növekedést produkált.

A szolgáltatások átlagosnál mérsékeltebb 2,4 százalékos negyedéves és 2,0 százalékos éves növekedésén belül, kimagasló a turizmust is magába foglaló kereskedelem és vendéglátás, valamint az ipari termeléshez erősen kötődő szállítás raktározás területén mért 4,6-4,7 százalékos negyedévi és egyformán 3,7 százalékos éves növekedés.

A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása a negyedik negyedévben 2,0 az év egészében 1,6 százalékkal nőtt, jelentősen gyorsabban  az előző negyedévi 1,1 és egész 2013-as 0,2 százaléknál.     
A beruházások negyedik negyedévi - szintén magas bázisra támaszkodó - szerény 1,9 százalékos növekedés ellenére az egész tavalyi évben 11,7 százalékkal nőtt az előző évi 5,2 százalékot követően.  
A GDP-ben együttesen szereplő áru és szolgáltatás kereskedelemben az export és az import egyformán 9,4 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben , az év egészében pedig a 8,7 százalékos exportnövekedéssel szemben az import 10,0 százalékkal nőtt.

 

Az ipari termelés volumene januárban 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest pedig 4,3 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint – közölte első becslését pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kiigazított adatok szerint jelentősen gyorsult a növekedés havi összehasonlításban: decemberben még 1,6 százalékkal volt kisebb a termelés a novemberinél, ezt követte a januári, 4,3 százalékos növekedés.
A munkanaphatástól megtisztított index alapján éves összevetésben is gyorsult az ipar növekedése: 7,7 százalékos volt a tavaly decemberi 4,7 százalékos emelkedés után.

 

 

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a járműgyártás mellett az energiaszektorban és a vegyiparban is a szokásosnál nagyobb növekedés lehetett az év első hónapjában. A KSH március 12-én teszi közzé a januári ipari termelésre vonatkozó második becslését.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: az ipari kibocsátása a szokásos év végi lassulást követően jelentőset ugrott januárban, és éves bázison is megfigyelhető az ágazat termelésének gyorsulása.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint is erős adatnak mondható az ipari termelés januári növekedése. Hozzátette: ez megerősíti, hogy idén az ágazat teljesítménye 5-6 százalék körül fog bővülni, bár az autógyárak termelésének szezonalitása okozhat ingadozást év közben.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában szintén kiemelte: januárban a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az ipari termelés tavaly év végi lassulása így a Takarékbank várakozásának megfelelően csak átmeneti volt

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.