Nyertesei is vannak a brókerbotránynak

A brókerbotrányok miatt felértékelődött a külföldi bankok szerepe, többen pedig közvetlenül viszik külföldre pénzüket.

MNO
2015. 03. 31. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok 42 százalékának „erősen megingott a bizalma” mind a magyar bankokkal, mind a brókercégekkel szemben – ez derül ki a Bankmonitor.hu kedden nyilvánosságra hozott, március 26-a és 29-e között végzett nem reprezentatív felmérésből. A tanulmányt készítése során megkérdezett 1100 válaszadónak 20 százaléka aggódott amiatt, hogy bankja vagy brókercége esetleg csődbe megy.

Arra a kérdésre, hogy létezik-e Magyarországon tisztességes brókercég, 17 százalékuk válaszolt nemmel, további 17 százalékuk pedig azt mondta: nem tudja. A megkérdezettek közel egyharmada úgy vélte, vannak tisztességes brókercégek, de azokat nem lehet megkülönböztetni a tisztességtelenektől.

Bár az elbizonytalanodás széles körű, a botrányok hatására csupán a megkérdezettek 8 százaléka váltott pénzügyi szolgáltatót. A váltók 33 százaléka brókercégtől bankhoz vitte a pénzét, ugyanakkor 17 százalék a bankból is kivette azt.

A befektetésekkel kapcsolatban érzékelt kockázatok közül első helyen szerepel a megtakarítások értékének csökkenése, ezt a válaszadók 54 százaléka említette. Emellett 40 százalék aggódik amiatt, hogy a megtakarítások hozama nem fogja elérni az inflációt. Minden ötödik válaszadó úgy vélte, valós veszélyt jelent a pénzügyi szolgáltató csalása miatt bekövetkező teljes veszteség.

A piaci szereplők iránti bizalomra is rákérdeztek, és a felmérés eredménye azt mutatta, hogy a legnagyobb bizalom jelenleg a nagy, külföldi tulajdonban lévő bankok iránt van: az emberek több mint fele ezekre a szereplőkre bízná rá a pénzét. Emellett jelentős válaszarányt kapott a megtakarítások közvetlen külföldi elhelyezése is. Az állami pénzügyi szolgáltatók érzékelhető lemaradással következnek, viszont az államkincstár ezeknél lényegesen nagyobb bizalmi tőkével rendelkezik. Legalacsonyabb a bizalom a kisebb bankok iránt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.