Oroszország nem csökkentené az európai gázszállítást

A tervek szerint a görög–török határig juttatnák el a gázt egy helyi elosztóközpontba.

MA
2015. 03. 11. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters hírügynökségnek adott interjújában a miniszter megerősítette, hogy az orosz Gazprom gázipari cég a tervezett Török Áramlat vezetéken keresztül is szállíthat gázt Európába. A Gazprom tervei szerint a görög–török határig juttatnák el a gázt egy helyi gázelosztó központba, de az elosztóhoz csatlakozó vezetékeket az európai országoknak már maguknak kellene kiépíteniük.

„Az egyes országoknak most már egyedül kellene kiépíteniük a szárazföldi csatlakozásokat. Az útvonalak eltérőek lehetnek, akár Olaszországon keresztül is vezethetnek, ha így akarják. Ez már nem a mi dolgunk” – közölte Alekszandr Novak.

Az interjúban a miniszter beszélt az Oroszország és az Ukrajna közti március 31-éig érvényes gázmegállapodásról is, amelynek keretében 1000 köbméterenként 100 dolláros kedvezményt kapott Ukrajna a gázvásárlásokra.

Alekszandr Novak szerint a kedvezmény külön szerződés nélkül is meghosszabbítható, minden a felek közti tárgyalásoktól függ. Kedvezmények nélkül a második negyedévben 1000 köbméterenként 350-360 dolláros árat fizethet Ukrajna az első negyedéves 329 dollár helyett. Ha az 1000 köbméterenkénti ár 330 dollár fölé megy, akár 100 dolláros is lehet a kedvezmény, de ha ennél alacsonyabb az alapár, akkor a kedvezmény sem lehetne nagyobb az ár 30 százalékánál.

Az orosz miniszter szerint vitás pont a kelet-ukrajnai szakadár területek, az úgynevezett donecki és luhanszki köztársaságok gázellátásának kérdése. A korábbi szerződéseknek megfelelően ők küldik a gázt ezeknek a területeknek, de a Gazprom nem ingyen szállít, és valamikor Kijevnek rendeznie kell ezeket a kifizetetlen számlákat.

A Gazprom februárban elkezdett napi 12 millió köbméter gázt szállítani a szakadár területekre, miután Kijev leállította saját szállításait a vezetékek megrongálódására hivatkozva. A Naftogaz ukrán állami gázvállalat viszont jelezte, hogy nem tudja ellenőrizni sem a leszállított gáz mennyiségét, sem felhasználásának módját, ezért fizetni sem hajlandó érte a Gazpromnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.