Paks: az alternatív fűtőanyag többletköltséggel jár

Az Európai Bizottság nem fogadta el azt, hogy az orosz fél szállítsa a fűtőanyagot az új paksi erőműbe.

HZS
2015. 03. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy múlt év május óta az EU biztonsági stratégiájának része az az előírás, hogy a nukleárisfűtőanyag-ellátást diverzifikálni kell. Az új erőművek esetében a harmadik országokkal kötött szerződésekhez az Euratom Ellátási Ügynökségének jóváhagyása kell. Amennyiben a szervezet megtagadja a jóváhagyást, akkor az Európai Bizottság dönt harminc napon belül. Most vélhetően az történt, hogy az Európai Bizottság nem fogadta el, hogy az orosz fél szállítsa a fűtőanyagot az új paksi erőműbe – mondta Fichtinger Gyula.

Ebben az esetben alternatív beszerzési forrást kell keresni – mutatott rá. Arra a felvetésre, hogy ez lehet-e az amerikai Westinghouse, a főigazgató elmondta: ez a cég jelenleg nem gyárt a Pakson megépíteni szándékozott típusú atomerőműhöz fűtőanyagot, de képes kifejleszteni, majd legyártani. Megjegyezte: az alternatív fűtőanyag ellátásának költségei attól is függnek, hogy az orosz fél mit és hogyan fogad el. Ugyanakkor az új üzemanyag kifejlesztése és gyártása akár emelheti is a költségeket – tette hozzá.
A főigazgató leszögezte, hogy az orosz és a magyar fél a megegyezésben érdekelt, ugyanakkor az EU a saját szempontjait érvényesíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.