Quaestor-ügy: a Fidesz felgyorsítaná a kártérítési folyamatot

A jelenleg érvényes szabályok szerint a kifizetéssel meg kell várni a büntetőeljárás végét.

MA
2015. 03. 24. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenleg érvényes szabályok szerint a kártalanítással meg kell várni a büntetőeljárás végét, de a Fidesz szeretné felgyorsítani a folyamatot: a tervezett új jogszabály lehetővé tenné, hogy polgári jogi igénynél, ha van megállapított kárösszeg, elkezdődhessen a kártalanítás és a kifizetés a büntető eljárástól függetlenül. Problémát jelent – mondta a háttérbeszélgetést tartó vezető fideszes politikus –, hogy Magyarországon egyelőre nincs olyan jogszabály, ami a csoportos perképviseletet lehetővé tenné, ezért a változtatást valószínűleg a polgári perrendtartásban vezetnék be.

A Fidesz szerint a Quaestor-ügyben a Befektető-védelmi Alap kártérítési kötelezettsége is fennáll, ehhez azonban igazgatótanácsi döntés szükséges. A döntés az elnökön múlik, ha ez negatív lesz, akkor bírósági eljárás kezdődhet – hangzott el.

A kormánypárti politikus közlése szerint 32 ezer kötvényes érintett, közülük 22 ezren 6 millió forint alatti befektetéssel bírnak, és kevesebb mint 10 ezren vannak a 6 millió felettiek. Hét befektetőnek 100 millió forint feletti összege van a Quaestornál.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a költségvetési törvényjavaslatot április 30-áig benyújtja a kormány és június végéig fogadhatja el az Országgyűlés. A jövőben is ez lesz a gyakorlat, hogy nagyobb kiszámíthatóságot teremtsenek a gazdasági szektorban. Az adótörvényeknél „nagyobb meglepetés”, például jelentős áfacsökkentés nem várható. A kormány a gyermekek utáni adókedvezmény növelése mellett az életpályaszerű intézkedéseket szeretné végigvinni, a szociális dolgozóknak, közalkalmazottaknak is terveznek életpályát alkotni.

A reklámadót április 8-án tárgyalhatja a kormány. A Fidesz-frakció 5 százalék körüli kulcsban gondolkodik, de a kisebb szolgáltatókat, vállalkozásokat nem vonnák be az adózói körbe – derült ki a beszélgetésen, ahol a vezető kormánypárti politikus arról is beszélt: a ciklus vége felé tovább bővülhet a vasárnapi munkavégzés tilalma. Emellett kezdeményezik, hogy a reggel 6-tól 22 óráig való nyitva tartás 4.30-tól 22 óráig tartóra módosuljon.

A parlament gazdasági bizottsága kedden egyhangúlag támogatta annak a fideszes törvényjavaslatnak a tárgysorozatba vételét, amelynek célja, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, valamint mások mellett a vállalatok vezetői, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könyvvizsgálói vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért. Rogán Antal (Fidesz) bizottsági elnök, az egyik előterjesztő azt kérte, hogy az ellenzéki képviselők a plénum előtt támogassák majd a házszabálytól eltérést, mert abban az esetben jövő kedden elfogadhatja az Országgyűlés a törvényt, amely még húsvét előtt hatályba is léphet.
A Fidesz frakcióvezetője jelezte azt is: készül az a törvényjavaslat, amely lehetővé tenné, hogy a kártalanítási eljárás a büntetőeljárás lezárása előtt lefolytatható legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.