Reklámadó: a Facebook is fizethet

A magyar kormány ugyanis a reklámadó-tartozását behajthatja a külföldi illetőségű vállalatokon.

HZS
2015. 03. 17. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Napi Gazdaság mai cikke szerint az olyan vállalatok is fizethetnek Magyarországon reklámadót, mint a Google vagy a Facebook. Az uniós jogszabályok az 1500 eurót meghaladó reklámadó-tartozás felett lehetővé teszik a tagállami hatóságok segítségkérését – amennyiben belföldön nem rendezhető a tartozás.

Békés Balázs a lapnak elmondta, hogy az internetes reklámokkal és a médiaszolgáltatás által válhat egy-egy külföldi cég a reklámadó alanyává. Ahogy azt a Ryan amerikai adótanácsadó cég régiós vezetője kiemelte, akkor terheli adófizetési kötelezettség a szolgáltatót, ha egy külföldi tévéadás fele része magyar nyelvű műsort és reklámot sugároz, illetve ha a reklámok túlnyomórészben magyar nyelven jelennek meg. A szakember hozzátette: a cégek nagyon könnyen ki tudnák kerülni az adófizetést, hisz ha nem terjed ki a reklámadó-fizetési kötelezettség a külföldi szolgáltatókra, akkor csak áthelyezik székhelyüket – ez pedig nagy veszteség lenne az államnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.