Sokat drágult az üzemanyag

Az eddigi csökkenő trend kezd megfordulni.

HZS
2015. 03. 10. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a számokból az látszik, hogy az eddigi csökkenő trend kezd megfordulni. Ebben az üzemanyagok árának emelkedése és az élelmiszereknél – különösen az idényáras élelmiszereknél – tapasztalt emelkedés játszotta főszerepet. A maginflációs mutatónál is enyhe növekedés látszik, míg 2014 január óta folyamatosan csökkent – tette hozzá. Éves összevetésben az üzemanyag (15,6 százalékos), valamint a háztartási energia árának (5,3 százalékos) csökkenése vitte le az inflációt.

A KSH adatai szerint a maginfláció januárhoz képest 0,2 százalékkal, tavaly februárhoz viszonyítva pedig 1,0 százalékkal emelkedett az előző havi 0,7 százalék után. Idén január-februárban a fogyasztói árak átlagosan 1,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában.

Tavaly februárhoz képest az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal csökkent. Ezen belül csökkent a cukor (19,3 százalék), a liszt (4,7 százalék), a sajt (4,0 százalék), valamint az étolaj (3,8 százalék) ára. Drágult többek között a tojás (5,2 százalék) és a házon kívüli étkezés (2,0 százalék). A szeszes italok 1,1 százalékkal, ezen belül a tömény italok 8,2 százalékkal drágultak, míg a borok 2,5, a sörök 0,9 százalékkal olcsóbbak lettek. A dohányáruk 2,6 százalékkal drágultak.

A háztartási energia ára átlagosan 5,3 százalékkal mérséklődött, ezen belül a vezetékes gáz 6,5, az elektromos energia 5,7, a távfűtés ára 3,4 százalékkal csökkent tavaly februárhoz képest. A szolgáltatásokért átlagosan 2,1 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az egészségügyi szolgáltatások 7,8, a postai szolgáltatások 3,8, közlekedési szolgáltatások díja 2,8 százalékkal nőtt. Az egyéb cikkekért 6,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 15,6 százalékkal csökkent.

A tartós fogyasztási cikkek ára 0,4, a ruházkodási cikkeké átlagosan 0,3 százalékkal mérséklődött.
Havi összevetésben az élelmiszerekért átlagosan 0,6 százalékkal kellett többet fizetni, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 6,8 százalékos drágulásának következménye. Az idényáras termékek nélkül számítva az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal mérséklődött. Csökkent többek között a liszt (1,4 százalék), a cukor (1,3 százalék) és a sajt (1,1 százalék) ára.

A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek drágultak, 1,2 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagokért 2,6 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek 0,4, a szolgáltatások 0,2 százalékkal drágultak egy hónap alatt. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,8 százalékkal csökkent egy hónap alatt. A háztartási energia ára kisebb mértékben, 0,1 százalékkal csökkent, ezen belül a palackos gázért 3,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.