Százezrek fogadták fel az adóhivatalt

A kormányzat tervei szerint a lakosságnak idővel nem kellene a bevallás elkészítésével bajlódnia.

Jakubász Tamás
2015. 03. 19. 4:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is február közepéig kérhették fel a magánszemélyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) arra, hogy a hatóság készítse el helyettük adóbevallásukat. A lehetőség az elmúlt időszakban egyre népszerűbbé vált: 2012-ben 231 ezer adófizető dokumentumán töltögette a rubrikákat a NAV, egy évvel később 290 ezer közelébe emelkedett az érték, tavaly pedig már 317 ezernél is több esetben vállalta magára a teendőket a hivatal. A mostani évről szólva a szervezet szóvivője, Kis Péter András érdeklődésünkre azt mondta: idén 375 ezer kérelem futott be. Az iratok feldolgozásával még nem végeztek ugyan, de az már most bizonyos, hogy egyesek helyett a beadott kérelem ellenére sem végezheti el a NAV az adminisztrációt. Számos alkalommal már határozott is a hatóság, elutasítva több mint háromezer beadványt.

A jogszabály pontosan meghatározza ugyanis, mikor nem veheti át az adóhivatal a papírmunka nyűgét. Némelyek későn, a határidőn túl küldték be a szükséges nyomtatványt, mások – például az egyéni vállalkozók – ügyeiben pedig nem járhat el a hivatal. – Az adófizetők helyett a NAV csak akkor készítheti el az iratot, ha rendelkezésére állnak a szükséges adatok, bizonyos tevékenységeknél viszont ez eleve kizárt – mondta magyarázatként a szóvivő, majd hozzáfűzte: ha valaki beküldte a kérelmet, de az adóhivatal a jogszabályi korlátok miatt nem vállalhatja el a nyomtatvány kitöltését, hamarosan értesítést kap a teendőkről. Miként NAV-küldeményre számíthat a többi érintett is, a hatóság ugyanis április 30-ig postázza az általa elkészített bevallásokat. Utóbbi esetekben az adófizetőknek nem kell mást tenniük, mint összevetni a hivataltól kapott nyomtatványon szereplő számokat a saját adataikkal. Ha minden stimmel, a magánszemélynek nincs több dolga, az adóbevallása kész. Amennyiben viszont javítani, pótolni kell valamely értéket, a korrigált bevallást május 20-ig kell visszaküldeni a NAV-nak.

Bár a hivatal az idén több százezer ember iratait töltheti ki, a lehetőség jóval nagyobb csoport számára nyújthatna kibúvót a papírmunka alól. A hatóságot ugyanis – szakmai becslések szerint – jelenleg nagyjából az adófizető magánszemélyek fele bízhatná meg az adminisztrációval, vagyis a NAV – a rendelkezésére álló adatok alapján – akár kétmillió nyomtatványt is elkészíthetne saját maga. A kormány a jövőben tovább bővítené a kört – erre utalt tegnapi rádióinterjújában a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály arról beszélt: vizsgálják annak lehetőségét, hogy hosszú távon a lakosságnak ne kelljen az adóbevallással bajlódnia. A tervről  munkaanyag is készült. Mint kiderült, a tárcavezető támogatja a felvetést, és bízik benne, hogy az elképzelés megvalósítható lesz. Ehhez azonban a jogszabályokat, valamint a technikai és az informatikai körülményeket is át kell tekinteni. A tárca szerint a megoldás a munkáltatóknak is könnyebbséget hozna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.