Tízéves mélyponton a görög betétállomány

Athénnak sürgősen meg kell állapodnia hitelezőivel a reformlépésekről.

HZS
2015. 03. 28. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög központi bank adatai szerint a betétállomány 7,5 milliárd euróval 140,5milliárd euróra, 2005 márciusa óta a legalacsonyabb szintre esett. A görög helyzet stabilizálása érdekében Athénnak először is sürgősen meg kell állapodnia hitelezőivel a reformlépésekről, mert az ország csak ebben az esetben kaphat további pénzügyi támogatást. A hitelezők tavaly óta visszatartanak egy több mint 7 milliárd eurós részletet.

A görög kormány pénteken küldte el a nemzetközi hitelezőknek a reformjavaslatait részletesen kifejtő listát. Értesülések szerint az előterjesztésben nem szerepelnek olyan intézkedések, amelyek tovább mélyíthetik a recessziót, például a bérek, a nyugdíjak csökkentése vagy a munkaerőpiac erős deregulációja. Tartalmaz viszont olyan lépéseket, amelyektől az Aléxísz Cíprasz vezette kormány a befektetői légkör javulását, az adóbevételek növekedését és az igazságügyi reform előmozdítását reméli. Athén azzal számolt, hogy egyes intézkedések révén 3 milliárd euróval növelheti idén a költségvetési bevételeket.

A januárban hivatalba lépett görög kormánynak azt kell bizonyítania hitelezőinek, hogy elkötelezett a strukturális reformok mellett, és a tervezett intézkedései nem siklatják ki az idei költségvetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.