Továbbra is lendületben a kereskedelem

Januárban 691 millió euróra nőtt az exporttöbblet a decemberi 345 millióról.

MA
2015. 03. 11. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a januári kivitel 3,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és 6,841 milliárd eurót tett ki, míg a behozatal 1,0 százalékkal nőtt és 6,150 milliárd euró volt.

Az export 409 millió, az import 63 millió euróval haladta meg az előző havit, a tavaly decemberi értéket.

A 700 millió euróhoz közeli kereskedelmi többletet az elmúlt évben mindössze három hónapban regisztrált a statisztika: februárban 807, szeptemberben 932, novemberben 786 millió euró volt a kiviteli többlet.

Januárban a forint leértékelődése is támogatta az exportot, egy hónap alatt az euró 6,1 forinttal (vagyis 2,0 százalékkal), egy év alatt 14,1 forinttal (4,7 százalékkal) drágult, míg a dollár ellenében januárban 21 forinttal (8,4 százalékkal), egy év alatt 50,7 forinttal (22,8 százalékkal) leértékelődött a magyar fizetőeszköz.

Az árfolyamváltozás miatt forintban mind az export, mind az import nagyobb növekedést mutat, a kivitel 8,7, a behozatal 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A kivitel 80, a behozatal 76 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

A januári külkereskedelmi forgalom részletes adatait a második becslés alapján április 1-jén közli majd a statisztikai hivatal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.