Új lakáspolitikai koncepciót szeretnének

A Népesedési Kerekasztal hangsúlyozta: nincs népesedéspolitika lakáspolitika nélkül.

MA
2015. 03. 04. 18:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyesület és a kerekasztal közös javaslatait Benkő Ágota, a testület elnöke szerdán juttatta el az MTI-hez. Nincs népesedéspolitika lakáspolitika nélkül – hangsúlyozták.

A két szervezet sérelmezte, hogy az új lakástámogatási rendelet megjelenése előtt a kormányzat nem egyeztetett civil szervezetekkel, ugyanakkor azt írták: pozitívumként értékelik és örömmel fogadják, hogy az új rendszerben az első gyermekre is lesz támogatás (gyermeknek számít a 24 hetesnél idősebb magzat), alacsonyabb lett a lakás-alapterület megkívánt minimuma, és azt is, hogy használt lakás vásárláshoz, bővítéshez, korszerűsítéshez is igényelhető támogatás, amely megegyezik az új lakásra igénybe vehető összeggel.

A most közzétett javaslatok között szerepel, hogy a kormányzati munkamegosztásban világosan meg kellene határozni a lakáspolitikáért felelős kormányzati szereplőt, javaslatuk szerint kormánybiztost. A jelenlegi széttagolt rendelkezések ugyanis álláspontjuk szerint akadályozzák a kormányzati munkát. Azt is javasolják, hogy térképezzék fel a lakáspolitikával foglalkozó, munkájukkal azt támogatni képes szakmai és civil szervezetek körét. Jelezték: ebben a munkában ők is szerepet vállalnának.

Álláspontjuk szerint szükség lenne egy új lakáspolitikai koncepcióra, amely többek között meghatározná „az elérni kívánt lakásépítési, lakásfelújítási, bérlakás-építési célszámokat az egyes időtávokban”. Javaslatuk szerint a koncepció alapján a lakáscélú támogatásokról egy egységes kormányrendeletet kellene készíteni.

A családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatban egyebek mellett arra tesznek javaslatot: a támogatást emeljék olyan szintre, hogy az energiahatékony, legális lakásépítések áfatartalmát juttassa vissza az építkező, új lakást vásárló vagy építő gyermekes családoknak.

A két szervezet javasolta a nagycsaládos, több generáció együttélésére alkalmas, úgynevezett generációs lakástípus tervezésének és létesítésének elősegítését, támogatását, valamint egy „fecskeház programot”, amely az életpályájuk elején lévő fiatalok lakhatását és gyermekvállalását segíthetné. A javaslatok között szerepel még egy – alacsony kamat mellett, forint alapon, hosszú távon nyújtandó – lakáscélú hitel bevezetése is az Európai Beruházási Bank vagy a Magyar Nemzeti Bank forrásaiból.

A Népesedési Kerekasztalt 2009 novemberében Pálinkás József, az Akadémia akkori elnöke hívta össze a 2012-ben elhunyt Kopp Mária pszichológus, orvos kezdeményezésére. A civil, egyházi és kormányzati szervezeteket is tömörítő kerekasztal korábban több olyan javaslatot is kidolgozott a kormányok számára, amelyet figyelembe vettek a népesedéspolitikai döntéseknél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.