Újabb sztrájkba kezdenek a Lufthansa pilótái

Péntekre hét budapesti járatot töröltek, ez mintegy nyolcszáz utast érint.

MA
2015. 03. 19. 20:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntekre hét budapesti járatot töröltek, ez mintegy nyolcszáz utast érint, akikkel már felvették a kapcsolatot és megpróbálnak alternatív eljutási lehetőségeket biztosítani. A társaság a reggeli és a délutáni müncheni járaton kívül mindegyiket törölte.

A Lufthansa pénteken rövidtávú járatai felét, mintegy hétszázat töröl a Vereingung Cockpit (VC) pilóta-szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés miatt.

A sztrájk oka, hogy a szakszervezet nem ért egyet a társaság nyugdíjazási terveivel. A Lufthansa pilótái 55 éves kortól mehetnek nyugdíjba, az átlagos nyugdíjba vonulási kor pedig 58 év, ami a szakmában alacsonynak számít.

A munkaadó az ösztönzőrendszer átalakításával azt kívánja elérni, hogy a pilóták 60 éves kor felett menjenek nyugdíjba. A szakszervezet ezt ellenzi.

Martin Riecken, a Lufthansa kommunikációs igazgatója egy budapesti, más témában tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: folyamatosan tárgyalnak a VC-vel, és két hete új ajánlatot tettek, ezért meglepte őket a szerdai munkabeszüntetés híre. Hozzátette: a vita lényege, hogy egy régi privilégiumot szeretne a szakszervezet megtartani, a Lufthansa viszont a vezető szerepét szeretné megőrizni, de ez a VC követeléseivel nem egyeztethető össze.

Az elmúlt évben a VC felhívására több mint tízszer sztrájkoltak a pilóták, ez a Lufthansa 2014-es üzleti jelentése szerint 232 millió euró kárt okozott a társaságnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.