Varufákisz második levele már jobban tetszett az EU-nak

Az eurócsoport pénzügyminiszterei hétfőn döntenek a terv elfogadásáról..

WL
2015. 03. 08. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek a tervnek az elfogadása szükséges ahhoz, hogy az ország hozzájuthasson a 2012-ben indított második nemzetközi mentőprogram megmaradt forrásaihoz, mintegy 15 milliárd euróhoz. Az eurócsoport pénzügyminiszterei hétfőn döntenek a terv elfogadásáról.

Athén első, hat pontból álló tervét szerdán elutasította az eurócsoport. Varufákisz pénteken küldte el a második javaslatcsomagot tartalmazó levelet, amelybe betekinthetett az AFP hírügynökség tudósítója. A reformtervek között szerepel a bürokrácia karcsúsítása, a netes szerencsejátékokból származó adóbevételek növelése és egy olyan javaslat, amelyet a görög közösségi médiában általános elutasítással fogadtak az emberek, nevezetesen: az adóhivatal alkalmi besúgókat – például turistákat, diákokat – bérelne fel az adózási fegyelem ellenőrzésére.

A csőd szélére sodródott Görögország 2010 óta összesen 240 milliárd euró hitelt kapott az Európai Bizottság szervezésében euróövezeti partnereitől, illetve az Európai Központi Banktól és a Nemzetközi Valutaalaptól. Noha az ország már túljutott a válság nehezén, még mindig szüksége van pénzügyi partnerei segítségére. A második mentőprogramot februárban négy hónappal meghosszabbították, a radikális baloldali Sziriza vezette új kormánynak áprilisig kell bemutatnia reformterveit, hogy megkaphassa a hitel utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.