Vasárnap: senki semmilyen mentességet nem kaphat

Csak akkor, ha a március 17-én megszavazott kivételeken kívül más engedményeket is teremt a jogalkotó.

MNO
2015. 03. 18. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében rámutat: a megjelent kormányrendelet szabályozza azt az eljárást, ha valaki mentességet akar kérni a vasárnapi zárva tartás tilalma alól, például azt, milyen rendben fordulhat az önkormányzat jegyzőjéhez. Ugyanakkor a kormányrendelet kimondja, hogy az elfogadott eljárási rend alapján kizárólag akkor lehet majd egyszer, a későbbiekben az önkormányzathoz fordulni mentességért, ha ennek feltételeit egy újabb döntéssel meghatározza – hangsúlyozza az OKSZ.

A kormányrendelet tartalmazza a nyitva tartási tilalom alóli mentesülés engedélyezésével kapcsolatos eljárás rendjét, a nyitva tartási tilalom alóli mentesülésre vonatkozó kérelmek és engedélyek nyilvántartásának rendjét, illetve azt, hogy a rendelet akkor alkalmazható, ha a kormány az üzletek törvénytől eltérő nyitva tartására vonatkozó mentességi feltételeket határoz meg – foglalta össze a kereskedelmi szövetség.

Az üzletek – a törvényben vagy a törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben meghatározott kivételekkel – kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthatnak nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig zárva tartanak.

A törvény felhatalmazást ad a kormánynak, hogy az adott település, településrész sajátosságaira, különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire tekintettel az üzletek eltérő nyitva tartása engedélyezésének részletes feltételrendszerét és a mérlegelés szempontjait, továbbá az eljárás részletes szabályait rendeletben megállapítsa – közölte az OKSZ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.