Vasárnapi nyitvatartás: az élettárs nem házastárs

Az NFH március 15-től vizsgálja, betartják-e az üzletek a vasárnapi zárva tartásra vonatkozó szabályokat.

HZS
2015. 03. 10. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság keddi cikke szerint a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos oldal a felhasználó közvetlen környezetében található nyitva tartó kereskedelmi egységeket mutatja meg az Android, IOS vagy Windows rendszert futtató okostelefonokon, eddig 3000-3500 cég regisztrált.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a cikk szerint hivatalból és bejelentés alapján is vizsgálja majd, hogy betartják-e az üzletek a március 15-től hatályos vasárnapi zárva tartásra vonatkozó szabályokat. A 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek a törvény szerint nyitva tarthatnak, ha abban a tulajdonos vagy segítő családtag dolgozik. Nem érdemes azonban például azzal próbálkozni, hogy valaki a tulajdonos élettársának adja ki magát, ezért ugyanis fogyasztóvédelmi bírság jár.

A polgári törvénykönyv (Ptk.) szerint ugyanis segítő családtag a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér, az élettárs azonban nem. A Világgazdaság egy másik cikkében arról számol be, összesítése szerint az üzletek kevesebb mint három százaléka maradhat nyitva vasárnap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.