Vasárnapi zárás: a leggyengébbek kaphatják a legnagyobb pofont

A kölcsönzött- és diákmunka sínyli meg a törvényt, s a részmunkaidős kismamák is aggódhatnak.

MNO
2015. 03. 19. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem festettek túl rózsás képet a PricewaterhouseCoopers jogászai az „üzletek nyitva tartását korlátozó” törvényről. Firniksz Judit a beszélgetés elején kiemelte, hogy alakuló jogszabályról van szó, ugyanakkor már a héten számíthatnak rá az érintettek, hogy „a nyitvatartási szabályok felügyeletét ellátó fogyasztóvédelmi hatóság felkeresi üzletüket”.

A szakember azt is kiemelte, hogy a jogszabály olyan fogalmakat, mint „kiskereskedelem” és „üzlet”, nem konzekvensen használ, és a netboltok helyzete is bizonytalan. Mindez azt vonja maga után, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság kezében van a mérlegelés lehetősége, hogy arról döntsön: történt-e törvénysértés vagy nem.

A jogszabály szerint a kiskereskedelmi tevékenység folytatása tilos a boltokban vasárnap, azonban a jogszabály nem tartalmaz generális tilalmat a vasárnapi munkavégzésre – emelte ki Szűcs László. Hozzátette: a kisebb boltokban a korlátozás a munkaidő-beosztás megváltoztatásának köszönhetően nem jár majd munkaviszony-megszüntetéssel. Annak ellenére, hogy megnő a délutáni műszakpótlékkal honorált munkaórák száma, a havi munkabér végösszege – a vasárnapi munkavégzés elmaradása miatt – csökkenni fog egy olyan munkavállaló számára, aki egy hónapban legalább kétszer vállalt vasárnapot.

Az 1000 négyzetméternél nagyobb alapterületű hipermarketeknél már más a helyzet, itt a vasárnap igen fontos nap, így valószínűleg leépítéseket hoz magával a korlátozás. Elhangzott, hogy a cégvezetés a kölcsönzött- és diákmunka terén tud a legegyszerűbben faragni. Ugyanakkor a nagy számban hétvégén dolgozó, részmunkaidős kismamákat is érintheti a törvény. Az már csak hab a tortán, hogy a nagy üzletközpontokban a vasárnapi üresjárat miatt drágább lesz az üzemeltetés a bérlők számára.

A beszélgetésen ezek mellett olyan filozófiába áthajló kérdések is felmerültek, mint mi a világörökség, és ki is a rokonunk. Amennyibe betoppan a boltba egy ellenőr, akkor az üzemeltetőnek kell bizonyítania, hogy az üzlet az elhelyezkedése miatt mentesül a tiltás alól, ilyen papírost a Forster Központban lehet beszerezni. Ilyen igazolási kényszer áll fenn, ha éppen rokonainkat foglalkoztatjuk, tehát magánokiratok és tanúk szükségeltethetnek, amennyiben egy szőrösszívű illetékesbe botlunk, akkor közjegyzői pecsétet is kérhet. Mostohaszülő, -gyermek esetében pedig gyámhivatali igazolás is szükségeltetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.