3,1 százalékos növekedést vár az NGM

A kormány 3,1 százalékra emelte az idei évre várt gazdasági növekedési prognózisát az eddigi 2,5 százalékról – közölte Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára az M1 csatorna csütörtök délutáni műsorában.

2015. 04. 30. 15:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár annak kapcsán nyilatkozott, hogy a kabinet elküldte az Európai Bizottságnak a frissített konvergenciaprogramot. Tájékoztatása szerint a GDP-prognózist az elmúlt időszak kedvező adatai miatt emelték meg.

Banai Péter Benő elmondta, hogy a konvergenciaprogram 2018-ig tartalmazza a kormány hivatalos előrejelzését, amely szerint Magyarországon az uniós átlagnál nagyobb növekedéssel lehet számolni.

Közölte azt is, hogy a dokumentumban megerősítették az idei 2,4 százalékos államháztartási hiánycélt.

A kormány által az Európai Bizottságnak megküldött aktualizált konvergenciaprogram szerint jövőre 2,5 százalékos, 2017-ben 3,1 százalékos, 2018-ban pedig 2,9 százalékos GDP- növekedés várható – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium konvergenciaprogramjából, a dokumentumot a nemzetgazdasági tárca csütörtökön küldte meg az MTI-nek. Az NGM az idei GDP-előrejelzését 2,5 százalékról 3,1 százalékra módosította.

A konvergenciaprogram szerint az idei 0 százalékos infláció után jövőre 1,6 százalékos, 2017-ben 2,5 százalékos, 2018-ban 3 százalékos pénzromlás várható.

A megküldött program szerint a stabilitást erősíti, hogy a költségvetési hiány tartósan 3 százalék alatt alakult az elmúlt években és a jövőben is folyamatosan tovább csökken. Fontos eredmény, hogy a fegyelmezett költségvetési politika következtében 2013 nyarán megszűnt az uniós csatlakozás óta folyamatosan tartó túlzotthiány-eljárás az országgal szemben.

Tavaly a GDP-arányos államháztartás hiány 2,6 százalék volt, kedvezőbb a 2,9 százalékos hiánycélnál. A 2015. évre kitűzött 2,4 százalékos hiánycél teljesítését biztosítja, hogy a korábban vártnál kedvezőbben alakulnak a növekedési kilátások. 2016-2018 között rendre 2,0 százalékos, 1,7 százalékos és 1,6 százalékos hiánycélokat határozott meg a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.