A csirkések is követelik a „sertésáfát”

27 százalék jelenleg a baromfitermékek áfakulcsa, a sertéshús után már 5 százalékot fizetnek. Nem tartják igazságosnak a Baromfi Termék Tanácsnál.

BuL
2015. 04. 23. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a sertés- és a baromfihúsok egymást helyettesítő termékeknek számítanak, az egyoldalú adómérséklés a baromfitermékeket komoly versenyhátrányba hozná, ez pedig jelentősen rontaná az ágazati szereplők jövedelmezőségét és munkahelyeket sodorna veszélybe.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy a sertéstőkehúsra 2016 januárjától 5 százalékos áfakulcs bevezetését javasolja a kormánynak.

A BTT a közleményben leszögezi: nincs olyan szakmai indok, amely alapján a csaknem száz százalékban magyar tulajdonban lévő baromfi-termékpályát, illetve annak termékeit az áfaszabályozásban diszkriminálni kellene. Kiemelik, hogy az ágazat a hazai hústermelés 53 százalékát adja, a hazai fogyasztásban pedig a baromfihúsok állnak az első helyen. Az éves átlagfogyasztás baromfihúsból 32 kilogramm, míg sertéshúsból 28 kilogramm Magyarországon.

A BTT szerint a diszkriminatív javaslat a baromfitermékek indokolatlan fogyasztáscsökkenését idézheti elő, ágazati vállalkozásokat lehetetlenítene el, hiszen a 22 százalékos fogyasztói árkülönbség költségoldalról kigazdálkodhatatlan.

A terméktanács a közleményben felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar agrárium második legnagyobb exportőrének számító baromfiágazat 60 ezer embert foglalkoztat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.