A gazdasági növekedés többletforrásai miatt lehet adócsökkentés

Varga Mihály kedden jelentette be, hogy a 2016-os költségvetés az adócsökkentés költségvetése lesz.

RZ
2015. 04. 21. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető kedden jelentette be, hogy a 2016-os költségvetés az adócsökkentés költségvetése lesz, 16-ról 15 százalékra csökkenhet az szja-kulcs, és 27-ről 5 százalékra mérséklődhet a sertés tőkehús áfája, továbbá a kétgyermekes családok adókedvezmény-mértékének növelése is szerepel a Nemzetgazdasági Minisztérium 2016-os költségvetési tervei között.

A miniszter szerint jelentős segítséget ad majd a családoknak a személyi jövedelemadó (szja) csökkentésével a dolgozóknál hagyott 120 milliárd forint, könnyebben tudnak majd költeni és fogyasztani.

Az adócsökkentést érő kritikákra, miszerint a minimálbéren élők és az alacsony jövedelműek kevésbé járnak jól, Varga Mihály a műsorban úgy reagált: az elmúlt években sikerült bebizonyítani, hogy arányos adórendszerrel kedvezőbb egy ember számára akár többletmunkát vállalni. Ha valaki tízszer többet dolgozik, tízszer és nem tizenötször annyit adózik – hangsúlyozta.

A mindennapi megélhetéssel küszködők számára pedig a sertés tőkehús áfájának csökkenése hoz könnyebbséget a kormány tervei szerint. Utóbbival azt is szeretnék elérni, hogy fehéredjen a szektor, és a gazdaság általános állapota jobb legyen – mondta a miniszter. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a kedvezőbb adózási környezet nem azonnal, hanem pár hónapos késéssel fejti ki hatását, amikor a vállalkozók rájönnek: nem éri meg a termékkel visszaélni.

Varga Mihály a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 1–3. prioritások finanszírozásának uniós felfüggesztésével kapcsolatban jelezte: jelentős készpénzmennyiséggel rendelkezik az állam, így a nemzeti költségvetés fizeti automatikusan a kedvezményezettek számláit, hogy ne akadjon el fejlesztés és beruházás. Miután rendeződik a technikai jellegű probléma az Európai Unióval, az állam megkapja a további támogatásokat – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.