A jegybank könnyített a növekedési hitel feltételein

A monetáris tanács 2016 végéig fél évvel meghosszabbította a növekedési hitelprogram (nhp) és az nhp+ keretében folyósított kölcsönök lehívására rendelkezésre álló határidőt. Emellett döntött arról is, hogy kiemeli garanciadíjakat a maximum 2,5 százalékos hitelköltségből, így a kisebb és kockázatosabb vállalkozások szélesebb köre számára teszi lehetővé a hitelhez jutást – közölte a jegybank.

TK
2015. 04. 22. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További újdonságként lehetőség nyílik a kkv-k előtt arra, hogy energiatakarékos megoldásokat alkalmazó („zöld”) lakóingatlanok építését finanszírozzák a hitelprogramból. Így az nhp már nemcsak a kereskedelmi, hanem a lakóingatlanok piacának teljesítményét is növeli, amivel újabb lökést adhat az építőipar növekedésének.

Több nagyobb volumenű, időigényesebb beruházás finanszírozása is lehetővé válik azzal, hogy az MNB a kkv-szerződések megkötésére vonatkozó 2015 végi határidő megtartása mellett, az új szerződések esetében az nhp és az nhp+ konstrukcióban is 2016 végére módosította egyes hitelcéloknál a hitelrészek lehívására rendelkezésre álló határidőt – hívta fel a figyelmet a jegybank.

Tekintettel az új beruházások forgóeszközigényére, az MNB ezen hitelek folyósításának határidejét is 2016 végére módosította.

A közleményben felidézték, hogy az MNB az nhp-ból kiszoruló, közepes kockázatú, de hitelképes kkv-k hitelhez jutását teszi lehetővé az nhp+ elindításával.

Ugyanakkor lehetnek még olyan kisméretű, kockázatosabb vállalatok, melyek várhatóan az nhp+-ban sem tudnak majd részt venni. A jegybank hangsúlyozta: ezeknek a vállalkozásoknak a növekedési hitelhez való hozzáférését segíti, hogy lehetővé válik, hogy a garanciadíjat – egyéb, harmadik félnek fizetett díjakhoz hasonlóan – a 2,5 százalékban maximált marzsból kiemeljék, és ezen felül számítsák fel az nhp-ban és az nhp+-ban egyaránt.

Ez a lépés csak kismértékben emeli a finanszírozási költségeket, ám számos mikro- és kisvállalkozás számára nyitja meg a program keretében való hitelhez jutás lehetőségét – magyarázta a jegybank.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.