A magyar gazdaságpolitikát dicséri a Financial Times

Elsősorban a devizaalapú hitelek átváltásával összefüggésben.

2015. 04. 29. 20:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cikk szerint Budapestet annak idején szeszélyességgel vádolták a devizahitelekkel kapcsolatos döntések miatt, ám az országra és a magyar háztartásokra most már irigykednek a szomszédok. A szerző, Dan Bogler a londoni gazdasági napilap internetes kiadásának világgazdasági rovatában kifejti, hogy a befektetők figyelmét Kína robbanásszerűen erősödő részvénypiacai kötik le, ám érdemes egy gondolat erejéig Magyarországra is rátekinteni: a Budapesti Értéktőzsde indexe az év eleje óta 30 százalékkal emelkedett, ugyanannyival, mint a sanghaji tőzsde, és dollárban számolva is több mint az ötödével nőttek az árfolyamok.

Magyarország általánosságban is jól teljesít, és a jelek szerint most már nem kullog Lengyelország mögött, amellyel oly gyakran előnytelen összehasonlításba állítják – írta. Az MNB a tavalyi 3,6 százalékos GDP-növekedés után az idén is 3 százalék feletti növekedést vár, ám infláció hiányában „boldogan nyesegeti egyre lejjebb” az alapkamatot.

A forint stabil, miközben a török líra, a dél-afrikai rand és más magas kockázatú valuták egyre újabb mélységekbe süllyednek. Ez figyelemre méltó változás a néhány évvel ezelőtti helyzethez képest, amikor a magyar gazdaság teljesítménye zsugorodott, a forintárfolyam ingadozott, a magyar CDS-árfolyamok pedig „áttörték a plafont” – áll a Financial Times cikkében.

A szerző szerint mindebben a legfontosabb tényező a devizaalapú hitelek átváltása forintra. Ez annak idején „az autokrata Orbán Viktor szeszélyes lépésének tűnt”, ám azóta ihletett döntésnek bizonyult, amely sok családot mentett meg a pénzügyi ellehetetlenüléstől a svájci frank árfolyamának megugrása után. E lépés elmaradása esetén a svájci frank drágulása hozzávetőleg 700 milliárd forinttal emelte volna a háztartások adósságterhét – áll a Financial Times cikkében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.