A svédek az oroszok miatt fokoznák katonáik erejét

A svéd katonai képességek erősítéséről tárgyal a kormány és az ellenzék.

TK
2015. 04. 01. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd kormány és az ellenzék tárgyalásokat folytat az ország katonai potenciáljának erősítéséről – közölte a kormányfő, amikor háromnapos tengerentúli látogatása során találkozott Joe Biden amerikai alelnökkel.

Löfven úgy fogalmazott, már Svédországot is cselekvésre készteti az, hogy Oroszország az utóbbi években növelte katonai erejét és elfoglalta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet.

A svéd miniszterelnök kijelentette, kormánya nem tekinti Oroszországot közvetlen katonai fenyegetésnek, de az erőteljes orosz fegyverkezés az egyik oka annak, hogy a svéd katonai képességek erősítéséről tárgyal a kormány és az ellenzék.

Biden üdvözölte az új svéd katonai stratégiát, amely az együttműködését elmélyítését irányozza elő a nem NATO-tag észak-európai állam és a katonai szövetség között. Löfven nem részletezte, hogy konkrétan mit kell érteni szorosabb együttműködésen – írta a Regnum orosz hírportál a Sverigesradio.se svéd rádió jelentése alapján.

A Fehér Ház közleménye szerint a svéd miniszterelnök és az amerikai alelnök egyetértett: Ukrajna előrelépett a reformok útján, de Oroszország, valamint a kelet-ukrajnai szakadárok továbbra is gátolják a minszki megállapodások teljes végrehajtását, különösen a teljes tűzszünet, a nehézfegyverek kivonása, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőinek szabad mozgása és a fogolycsere tekintetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.