Ahogy vége az orosz embargónak, indulnak a magyar termékek

Ez kiváló hír a magyar külkereskedelem szempontjából.

BuL
2015. 04. 11. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos az MTI-nek szombaton telefonon, az orosz-magyar kormányközi bizottság április 9–10-én Kazanyban tartott üléséről hazatérőben közölte, hogy az orosz fél hivatalosan is tájékoztatta Magyarországot, hogy az auditra április 20-a és 30-a között kerül sor.

Az orosz állat-egészségügyi hatóság szakértő csoportja ekkor Magyarországra érkezik, és huszonkét magyar, főleg húsfeldolgozó céget vizsgál meg, hogy megfelelnek-e az orosz hatósági előírásoknak. Ezek olyan vállalatok, amelyeket az embargó előtt már auditáltak, és érdemesnek tartottak arra, hogy termékeik Oroszországba kerüljenek.

Budai Gyula szerint az orosz audit várhatóan sikeresen zárul, mivel a magyar élelmiszer-biztonsági előírások a legszigorúbbak közé tartoznak Európában.

A miniszteri biztos leszögezte: Magyarország az EU tagjaként az unió döntését tiszteletben tartja az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban, és betartja az előírásokat, amelyek a tagállamokra vonatkoznak, de készül a szankciók megszüntetését követő időszakra.

A kiviteli tilalom nagy károkat okoz a magyar mezőgazdaságnak, de hátrányokat szenved a lengyel, a német és a balti államok mezőgazdasága is – emlékeztetett. Budai szerint az Oroszország elleni intézkedéseket előbb-utóbb felül kell vizsgálni az Európai Unióban.

A miniszteri biztos, aki az orosz-magyar kormányközi bizottság magyar agrármunkacsoportjának vezetője, beszámolt arról is, hogy a testület kazanyi ülésén a felek szorgalmazták a magyar-orosz vegyes vállalatok létrehozását az agrárium területén. Szerepelt a napirenden a gmo-mentes termelés is, ezen a területen Oroszország támogatja a magyar törekvéseket, jelezte.

Az együttműködés jelentős lehet a két ország között a technológiai transzferek területén, például a gyümölcstermesztésben és az állattenyésztésben – mondta Budai Gyula.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.