Átláthatóvá válhatnak a gyógyszeripari szponzorációk

A költések nagyobbik részét összesítetten teszik majd közzé a cégek saját honlapjukon.

TK
2015. 04. 22. 5:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyógyszeripari támogatásokat, beleértve az orvosoknak személyesen nyújtott konferenciatámogatást, az orvosi vállalkozásoknak tanácsadásra vagy tréningre kifizetett összegeket, illetve a klinikai vizsgálatokra költött összegeket az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége Transzparenciakódexe alapján kell a nyilvánosság számára megismerhetővé tenni.

A költések nagyobbik részét összesítetten teszik majd közzé legkésőbb a jövő év közepéig a cégek saját honlapjukon, míg a konferencia-részvételekre vonatkozó költéseknél az orvosok neve is szerepel majd, ha hozzájárulnak ehhez. A szabályozás kiterjed mind a közvetlen, mind a közvetett kifizetésekre a vállalati szponzorációk, a képzések és konferenciák, valamint a konzultációk és egyéb szolgáltatások területén.

Magyarországon évente több mint kétmilliárd forintot fordít a gyógyszeripar szakmai rendezvények támogatására, az orvostechnikai cégekkel együtt pedig tavaly már csaknem négymilliárdot tett ki ez a támogatás – olvasható a lapban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.