Beindult a légi személyforgalom Sármelléken

A Balatonra vágyó külföldiek tömegei érkezhetnek a magyar tengerre kényelmes utazás után.

BuL
2015. 04. 11. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gép a hévízi Mutsch Ungarn Reisen Kft. (MUR) szervezésében érkezett, amely tizennegyedik éve közlekedtet németországi járatokat a Balaton-melléki repülőtérre.

A repteret üzemeltető hévízi önkormányzat fidesz–KDNP-s polgármestere, Papp Gábor a szezonnyitás alkalmából elmondta: a sármelléki légi kikötőben tavaly 33 ezer utas fordult meg, ezt a számot idén is tartani szeretnék, lehetőség szerint néhány ezerrel még növelnék is.

Frankfurtból a repülési szezon végéig, október közepéig heti rendszerességgel érkeznek járatok. A nagygépes repülési szezon folyamán további német városokból – Hamburgból, Berlinből, Düsseldorfból és Friedrichshafenből – az osztrák InterSky légitársaság gépei közlekednek majd Sármellékre heti, illetve kétheti járatként. Májustól – idén először – a svájci Zürichből összesen hét alkalommal, kéthetes időközönként ugyancsak közvetlen járatokat várnak Sármellékre a MUR jóvoltából, közölte a polgármester.

Elmondása szerint elsősorban német nyelvterületről érkeznek vendégek a nyugat-dunántúli fürdőhelyekre, Hévíz mellett Zalakaros, Sárvár és Bük gyógy- és velneszszállodáit keresik fel. A szervezők a csomagajánlatok mellett nagy számban értékesítenek csak repülőjegyeket is az utazni vágyók számára.

A repülőtér üzemeltetéséhez azonban jobbára csak a hévízi szolgáltatók járulnak hozzá, valamint a napokban megérkezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól az az ötvenmillió forint, amelyet a tavalyi működtetés támogatásaként kapott a település önkormányzata.

A Hévíz-Balaton Airporton tavaly összesen megfordult 33 ezer utasból több mint 16 ezer orosz volt, 11 ezren pedig Németországból érkeztek. Az orosz kül- és belpolitikai helyzet miatt azonban az orosz UTair légitársaság a meghirdetett menetrenddel ellentétben a nyár közepéig törölte valamennyi idei sármelléki járatát, az újraindulásról folyamatosak az egyeztetések.

Tárgyalnak idén is egy prágai összeköttetés indításáról, illetve svéd és norvég csarterek érkeztetéséről. A napokban pedig az EgyptAir képviselőivel egyeztettek arról, hogy nemcsak utas-, hanem áruszállító repülőgépek indítása is elképzelhető a Sínai-félsziget és Sármellék között.

A Hévíz-Balaton Airport idei forgalmában szintén újdonság a júniusban induló törökországi csarter a Green Travel szervezésében. Az Antalyába induló magyar utasok mellett a repülőtér üzemeltetői egy beutazó járat indítását is remélik Törökországból – jelezte Papp Gábor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.