Bemutatták az unortodoxia ötven árnyalatát

Az unortodoxia árnyalatai címmel kerekasztal-beszélgetésen mutatták be négy vezető közgazdász könyveit.

CsP
2015. 04. 25. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszélgetés résztvevői szerint történelmi és geopolitikai szempontból is viszonylagos, mikor mi számít nem szokványos gazdaságpolitikának, a dogmákat pedig mindig érdemes kétkedéssel szemlélni. Ugyanakkor egyetlen ország sem függetlenítheti magát a nagy világgazdasági trendektől, és súlyos következményei lehetnek alapvető szektorok – például az oktatás – vagy alapvető értékek – például a kiszámíthatóság, jogállamiság – háttérbe szorításának.

Bod Péter Ákos egyetemi tanár – az 1990-es évek első felében az Antall-kormány minisztere és Magyar Nemzeti Bank elnöke – a rendezvényen többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy gazdaságpolitikai szempontból Európa nem egységes, keresi az utat, többféle kapitalizmus működik. A sikeres nemzetek többnyire eltérnek a fősodortól, a periférián pedig egyébként sem lehet ugyanazt a politikát folytatni mint a centrumban, ám hogy a magyar modell működik-e, sikeres-e, az nem egyértelmű – tette hozzá.

Csaba László egyetemi tanár szerint nem jó, hogy a vezető közgazdasági eszmeáramlatokat az Egyesült Államokban határozzák meg és művelik, hiszen így a közgazdasági gondolkodásban több sajátos európai probléma háttérbe szorul, például az EU, a rendszerváltozás és a posztkommunista országok vagy a szociális állam kérdése.

Magyarország gazdasági helyzetéről a szakember úgy vélekedett: rövid távon, fentről nézve lehet kedvezőnek minősíteni, de hiányzik például a hosszú távú növekedés forrása, az innováció és a működőtőke-beáramlás. Továbbá számos nemzetközi példa mutatja, hogy a siker alapelemei közé tartozik a kiszámíthatóság, a jogállamiság és a magas színvonalú oktatás – mondta.

Mellár Tamás egyetemi tanár – aki 1998 és 2003 között a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt – arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány által hangoztatott gazdasági stabilizáció és növekedési pálya hátterében a magánnyugdíj-pénztári vagyon felhasználása, a beruházások elhalasztása és a beáramló uniós támogatás áll.

A szakember szerint a jelenlegi rugalmatlan, elavult kínálati oldal reformja nélkül a fogyasztás növekedése csak importtöbblethez vezet. A kínálati oldal átalakításához pedig a humánszférába, elsősorban az oktatásba kell beruházni. Muraközy László egyetemi tanár szerint az ország tartósan hanyatlik, GDP-je még mindig csak a válság előtti, 2006–2007-es szinten van, a fogyasztás pedig még annál is alacsonyabb. A politika felülírja a gazdasági racionalitást, erős a centralizáció, és zajlik az intézmények tudatos rombolása, illetve a magánvagyonok újraelosztása – tette hozzá.

Bod Péter Ákos Nem szokványos gazdaságpolitikák című kötete az 1968-as gazdasági reformra, a rendszerváltásra és a 2008-as válságra koncentrálva tekinti át a téma magyar vonatkozásait.
Csaba László Európai közgazdaságtan című kötete többek között a szociális piacgazdaság, illetve a posztkommunista átmenet kérdéseit járja körül.

Mellár Tamás Szemben az árral – Rendhagyó közgazdasági előadások című kötete az uralkodó közgazdasági elmélet kritikai bemutatására és ma még elhanyagolt, de egy új paradigma kialakításában fontos szerepet játszó területek bemutatására vállalkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.