Berlin az euróövezetben tartaná Görögországot

A német kormány attól tart, hogy Athén a következő hetekben nem tudja teljesíteni fizetési kötelezettségét.

MA
2015. 04. 15. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Die Zeit értesülése szerint a német kormány attól tart, hogy az athéni vezetés a következő hetekben nem tudja teljesíteni egy bizonyos fizetési kötelezettségét. Amennyiben ez bekövetkezik, az Európai Központi Banknak le kell állítania a Görögország ellátását célzó tevékenységét, vagyis nem juttathat több eurót az országba.

A német kormányzatban formálódó terv ennek a helyzetnek a kezelésére szolgál. Egy olyan lehetőség megteremtésére irányul, hogy az EKB akkor is finanszírozhassa Görögországot, ha az állam fizetésképtelen. A berlini elképzelés szerint ennek céljából konszolidálni kell a görög bankokat, hogy államcsőd esetén is részt vehessenek az EKB műveleteiben.

A segítség feltétele az athéni vezetés együttműködő hozzáállása és elkötelezettsége a szükséges reformok végrehajtása mellett. Ellenkező esetben „a német kormány beletörődik abba, hogy Görögország távozik a valutaunióból” – írta a Die Zeit.

Német hírportálok beszámolói szerint a berlini pénzügyi tárca szóvivője nem kívánta kommentálni a Die Zeit írását.

A Handelsblatt című üzleti lap szerdán uniós diplomatákra hivatkozva azt írta, hogy nem haladnak a görög kormánnyal kezdett tárgyalások az államadósság-válság kezelését szolgáló nemzetközi hitelprogram folytatásához szükséges reformokról. „Tapodtat sem haladtunk előre” – mondta a lap egy forrása, kiemelve, hogy a görög fél még az általa követni szándékozott gazdaság- és a szociálpolitika költségeiről sem mutatott be megbízható számításokat, így nincs meg a tárgyalások „technikai alapja”.

Athén ezért már nemigen számíthat arra, hogy áprilisban megkapja a 2012-ben összeállított második nemzetközi hitelcsomagból származó utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet, és az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurócsoport a következő, április 24-én tartandó ülésén legfeljebb áttekintheti, hogy miként alakultak a tárgyalások.

Az Eurócsoport valószínűleg majd csak a május 11-ére tervezett ülésen hozhat döntést az utolsó részlet felszabadításáról – írta a Handelsblatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.