Csökkent a munkanélküliség Kínában

Minimálisan csökkent a munkanélküliség Kínában az első negyedévben az előző három hónaphoz képest.

RZ
2015. 04. 25. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai munkaügyi minisztérium által közölt adatok szerint a ráta 4,05 százalékra mérséklődött március végére a negyedévvel korábbi 4,1 százalékról.

Elemzők szerint a statisztikák pontatlanok, a munkanélküliség ennél nagyobb lehet. A kimutatások alapja ugyanis a regisztrált városi lakosság, a 160 millió migráns munkás – a lakosság több mint tíz százaléka – nem szerepel bennük. Ez a magyarázata annak is, hogy a munkanélküliségi ráta még a gazdasági világválság 2009-es kirobbanását követően sem változott jelentősen, miközben Kínát sem hagyta érintetlenül a globális gazdaság megroggyanása.

Kínában az elmúlt egy évtizedben 4 és 4,5 százalék között mozgott a munkanélküliség a városokban. A kormány el akarja kerülni a munkanélküliség jelentősebb növekedését, miután az idei első negyedévben hétéves mélypontra lassult az ország gazdasági növekedése. A kabinet ezért azt tervezi, hogy idén összesen 10 millió új munkahelyet teremt, hogy a munkanélküliség ne emelkedjen 4,5 százalék fölé. Ebből 3,24 milliót már létre is hozott az első negyedévben.

Elemzők szerint a gyengébb gazdaságnövekedés miatt máris elbocsátások vannak a feldolgozóiparban, ugyanakkor a szolgáltatási ágazatban egyelőre nő a foglalkoztatottak száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.