Devizaalapú autóhitelek: központi forintosítás is lehet

Sok bank már tömegesen forintosítja az autóhiteleket, de még nem minden bank kapcsolódott be.

TK
2015. 04. 17. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Márton hozzátette: a devizahitelek kivezetése a jelzáloghitelekre vonatkozott, ahol lakás volt a fedezet. Ez a probléma 80-90 százalékát meg is oldotta, azonban van még árfolyamkockázat a rendszerben. Különösen január óta, amikor a svájci frank erősen felértékelődött a forinttal szemben, nagyobb figyelem irányul az autó- és személyi hitelekre – jegyezte meg.

Mivel ezen hiteleknél 2-3 év a hátralévő futamidő, és sajnos az adósság nagy részét a végén fizetik az ügyfelek, a „nagy meglepetés még most lehet” – fogalmazott.

Sok bank már tömegesen forintosítja az autóhiteleket, de még nem minden bank kapcsolódott be – mondta. A bankoknak azért érdeke a forintosítás az MNB igazgatója szerint, mert ezek a hitelek kockázatosnak számítanak, az árfolyamok változékonysága miatt pedig az ügyfelek fizetőképtelenné válhatnak a törlesztőrészlet emelkedése miatt – mondta Nagy Márton.

A 300 forint feletti svájci frank esetében akár 10-20 milliárd forintos veszteségről is lehet beszélni a bankoknál. Autóhitelek esetében az autó a fedezet, amely „lényegében értéktelen”, egy tízéves autó esetében 10-20 százalékos a megtérülés – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.