Egészségre káros anyagot találtak cipőkben a fogyasztóvédők

Huszonöt pár cipőt vizsgáltak, négynél találtak nagy mennyiségű krómot.

RZ
2015. 04. 21. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizsgálaton 5 pár lábbeli felelt meg minden szempontnak.

A szakemberek 5 pár gyermek-, 12 pár női és 8 pár férficipőt ellenőriztek a laboratóriumban. A 4 pár kifogásolt lábbeli bélésében kilogrammonként 5 milligrammnál magasabb volt a krómtartalom, ami súlyos egészségügyi kockázat.

A cipőkben talált króm erősen mérgező, rákkeltő anyag, már nagyon alacsony koncentrációban is képes bőrgyulladást, dermatitiszt kiváltani. A krómot nem szándékosan alkalmazzák a bőr és a bőripari termékek gyártásánál, hanem a bőr feldolgozásakor, a cserzéshez használt króm oxidációja során képződhet – jegyezte meg közleményében az NFH.

A hivatal az MTI érdeklődésére közölte: a mintavétel helyén összesen 27 pár cipőt vontak ki a forgalomból, de a forgalmazói lánc felgöngyölítésével további termékletiltások is következhetnek. Az ezekhez tartozó számadatokról a hatóságnak nincs ismerete, miután ezekről az illetékes elsőfokú hatóságok, azaz a kormányhivatalok intézkednek.

A szakemberek azt is ellenőrizték, hogy a szabályoknak megfelelő tájékoztatás szerepel-e a termékeken, hogy a vásárlók megfelelően tudjanak tájékozódni. A címkézés módja többféle is lehet, a lényeg, hogy rajta legyen a cipőkön vagy a dobozukon.

A hivatal tájékoztatása szerint az ellenőrzés során 3 pár cipőről derült ki, hogy az anyagösszetételt tüntették fel hibásan, a gyártó és az importőr neve pedig 20, illetve 19 pár cipőnél hiányzott. Ez a hiba jelentéktelennek tűnhet, ám egy esetleges vitás ügy rendezésénél kellemetlenséget okoz, ha nem lehet tudni, hogy ki gyártotta a cipőt, vagy ki a forgalmazó.

A leggyakoribb minőségi kifogás a hatósági tapasztalatok alapján a lábbelikkel kapcsolatos. Éppen ezért hangsúlyozzák: ezekre a termékekre a hatályos jogszabályok szerint 2 év szavatosság vonatkozik.

A vizsgált termékek listája a www.nfh.hu oldalon olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.