Egy kis időre leállt a paksi atomerőmű 3. blokkja

Egy eredeti szovjet alkatrész hibásodott meg.

TK
2015. 04. 10. 9:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban elvégezték az ilyen esetekre előírt próbákat és ellenőrzéseket, majd április 1-jén rákapcsolták az országos hálózatra a blokk generátorait, a 3. blokk 100 százalékos teljesítményre való felterhelése április 2-án hajnalban fejeződött be.

Az OAH a lappal azt közölte, hogy egy eredeti szovjet alkatrész hibásodott meg. Emiatt – a tervezési követelményeknek megfelelően – leállt a reaktor. A műszaki probléma besorolása a hétfokozatú, nemzetközi INES-skálán 0 értékű volt, vagyis skála alattinak számított.

A kapott tájékoztatás szerint a pontos okokat és felelősségeket az esemény ilyenkor szokásos kivizsgálása fogja megállapítani. „A nukleáris biztonsági filozófia fontos része, hogy az eseményeket elsősorban tapasztalatszerzési forrásnak tekintjük, amiből tanulni lehet, hogy a biztonság szintje fenntartható, folyamatosan emelhető legyen” – hangsúlyozta a hivatal a Világgazdaság érdeklődésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.