Feszegetik a kiskapukat a multik

Kihasználják a cégek, hogy nem pontos a kereskedelmi törvény.

2015. 04. 08. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olvasóink jelezték, egyes benzinkutakon hétvégenként káosz uralkodik. Többen úgy tapasztalták, az elmúlt vasárnap nem vásárolhattak üdítőitalt, újságot ott, ahol tankoltak, míg más üzemanyagtöltő állomásokon be tudták szerezni a napi fogyasztási cikkeket is a hét utolsó napján.

Ismeretes, március közepén lépett életbe a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló kereskedelmi törvény, amely korlátozás a benzinkutakon működtetett boltokra is vonatkozik. A főszabály szerint vasárnaponként továbbra is működhetnek azok az üzletek, ahol üzemanyagot is értékesítenek, ezeken a helyeken egyéb kiegészítő termékeket és szolgáltatásokat is lehet árusítani. De ha az üzletet és a benzinkúton lévő boltot nem ugyanaz a társaság üzemelteti, akkor az élelmiszert is kínáló bolt vasárnap nem nyithat ki. Az érintett kereskedelmi vállalatok azonban eltérően értelmezik a jogszabályt, ezért akadnak töltőállomások az országban, ahol továbbra is árusítanak napi fogyasztási cikkeket vasárnap, míg egyes egységeknél elzárják a vásárlók elől ezen a napon az élelmiszerpultot.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az ellentmondás abból fakad, hogy a törvény szövege nem szabályozza pontosan az egyes termékek árusítására vonatkozó kereteket. Ez pedig vásárlóellenes, és felborítja a kutak közötti verseny egyensúlyát. Mint Vámos György főtitkár az ATV Híradójának kifejtette, a jelenlegi előírások miatt sok lesz a dühös vásárló és az ingerült turista, ráadásul az is előfordulhat, hogy az Európai Unió vizsgálni kezdi, nem sért-e versenyjogot a kereskedelmi törvény ezen passzusa.

Márpedig úgy tűnik, az OMV-kutakon boltokat üzemeltető Spar-üzletlánc után a Tesco is kihasználja a még nyitva lévő kiskaput. Nemrég két Express elnevezésű boltot nyitottak a Shell üzemanyag-forgalmazó vállalat által működtetett kutakon Budaörsön és a fővárosi Haller utcában, és további egységek indítását is tervezik. Ezekben az éjjel-nappal üzemelő boltokban a Tesco termékeit árusítják, és arra számítanak a láncnál, hogy újabb piaci rést sikerül betömniük a franchise rendszerben üzemeltetett egységekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.