Fidesz: Az MSZP kormányzása alatt segítette a brókereket

A kormánypárt szerint „éveken át zavartalanul lehetett ellopni az emberek pénzét”.

MNO
2015. 04. 02. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti képviselőcsoport ezt azután közölte, hogy Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtökön bejelentette: pártja hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Quaestor-ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdálkodásával összefüggésben.

A Fidesz-frakció reagálásában úgy fogalmazott: a szocialisták nemcsak szemet hunytak az évtizedes pénzügyi korrupció felett, hanem a törvények fellazításával még segítették is a csaló brókereket, „a Gyurcsány–Bajnai-kormányban kormányzati pozícióba is kerültek a Buda-Cash-brókerek”.

Ellentétben a szocialisták kormányzásával, amikor „éveken át zavartalanul lehetett ellopni az emberek pénzét”, a mostani kabinet a nyomozóhatóságokkal, a pénzügyi felügyelettel, a kártalanító alapokkal és a parlamenttel mindent megtesz „a szocialista brókerbotrányok” feltárásáért, a brókerpiac rendbetételéért, a mielőbbi kártalanításért és a szélhámosok felelősségre vonásáért – írták közleményükben a kormánypártiak.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. a rábízott vagyonnal kapcsolatban semmilyen mulasztást nem követett el, nem cselekedett jogellenesen, és a vagyonban nem keletkezett kár a tevékenysége miatt – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön Tóth Bertalan közlésére reagálva. A tárca közleményében hangsúlyozta: éppen a Quaestor jogsértő magatartása miatt keletkezett kára az MNKH-nak, ezért tett feljelentést. Azt írták: Tóth Bertalan állításai „jogi tudatlanságról, járatlanságról árulkodnak, minden tekintetben megalapozatlanok, és kizárólag politikai hangulatkeltés célját szolgálják”.

Az MNKH kedden tett feljelentést a Quaestor-ügyben. Azzal, hogy a Quaestor állampapírokat adott el, hűtlen kezelést követett el. A kereskedőház tőkéje megvan, de a kieső kamatbevételek miatt kár érte a társaságot – közölte a KKM szerdán.

Törökszentmiklósnak 103,5 millió forintja került veszélybe a Quaestor megvásárolt tőke- és hozamvédett kötvényei miatt. A város idei 4,1 milliárdos költségvetésében a bevételi és a kiadási oldalon is szerepelt ez az összeg – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere csütörtökön.

 

A jobbikos Markót Imre elmondta: a Quaestor Zrt.-től március 13-ai megkeresésükre csütörtök reggel kaptak válaszlevelet, amelyben a cég a folyamatos kapcsolattartást ajánlja fel az önkormányzatnak, továbbá tudatja, hogy a honlapján tájékozódhatnak a hivatalos közleményekről.


A település vezetője hangsúlyozta: az önkormányzat működőképes, mert vannak más forrásai. Hozzátette, hogy az említett 103,5 millió forint pénztartalék volt, számoltak vele az idei költségvetésben, ami azt jelenti, hogy ha mégsem jutnak hozzá a pénzükhöz, az év folyamán előfordulhatnak működési nehézségek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.