Forintosítás: érdemes lehet megtartani az euróhitelt

A gyengülő euró miatt a forintosításban érintett euróhitelesek jobban járhatnak, ha kérik a mentesülést az átváltás alól. Ha piaci árfolyamon váltanák át a hitelüket, százezreket spórolhatnának, és kiváltó hitelt is kaphatnak olcsóbban – írja a Világgazdaság pénteki számában.

TK
2015. 04. 10. 10:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euróalapú jelzáloghitellel rendelkező adósok hiteleit 308,97 forintos árfolyamon forintosítják, illetve ezen az árfolyamon törlesztenek január óta. Az euró azonban február 3. óta olcsóbb ennél. Most már csaknem 4 százalékkal erősebb a forint a közös európai fizetőeszközhöz képest, mint amekkora a forintosításra megállapított árfolyam. Ilyen körülmények között nem valószínű, hogy megéri a törvényben szereplő automatikus forintosítást választani. Ha ugyanis az adósok maradnak a devizahitelnél, és maszek alapon váltják ki a kölcsönüket egy forinthitelre, sokkal jobban járhatnak – írja a Világgazdaság.

Egy 30 ezer eurós tartozásból az elszámolási árfolyamon végrehajtott forintosítás révén csaknem 9,27 millió forintos hitel lesz, a csütörtöki MNB-árfolyamon azonban már csak 8,92 millió forint maradna belőle. A probléma több tízezer adóst érinthet. A jegybank adatai szerint ugyanis a devizaalapú jelzáloghitel-állomány hozzávetőlegesen 10 százaléka euróalapú – olvasható az oldalon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.