GMO-val szennyezett vetőmagot találtak Magyarországon

Azonnali hatállyal teljes körű ellenőrzést rendeltek el.

2015. 04. 30. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter azonnali hatállyal teljes körű ellenőrzést rendelt el a csemegekukorica-vetőmagot és a pattogatni való kukorica vetőmagját illetően. A tárcavezető tudatta: a zárolt csemegekukorica-vetőmag mennyisége mintegy 100 hektárra (8 millió tő kukoricára) lett volna elegendő, az amerikai eredetű vetőmag a dokumentációja szerint GMO-mentesnek minősült. Szólt arról is, hogy amennyiben valamilyen bűncselekmény gyanúja merül fel, feljelentést tesznek.

Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta: a Nébih mintavételes ellenőrzést végzett, amit a vetőmagszállítmányoknál rendszeresen alkalmaz. Megjegyezte: a vetőmagok ellenőrzési rendszere segítségével kiszűrhetők az ilyen termékek, s így megakadályozható, hogy termesztésbe s ezzel az emberek asztalára kerüljenek.

A miniszter emlékeztetett rá: Magyarországon az alkotmány garantálja a GMO-mentességet, más országoknál azonban nem ilyen szigorúak a szabályok, így előfordulhat, hogy egy vetőmagszállítmány végigmegy az Európai Unión és a magyar határon áll meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.