Így magyarázta a kifizetés felfüggesztését az EB-alelnök

Amint a magyar hatóságok megoldották a kifogásolt dolgokat, feloldják az intézkedést.

kn
2015. 04. 17. 8:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaságfejlesztési operatív program kifizetéseinek felfüggesztése technikai jellegű intézkedés, és amint a magyar hatóságok megoldották a kifogásolt dolgokat, feloldják az intézkedést – mondta Jyrki Katainen, az Európai Bizottság (EB) munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke, aki pénteken Budapesten több programon is részt vesz.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán jelentette be, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit.

Az Európai Bizottság regionális politikáért felelős szóvivője csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a bizottság tavaly szeptemberben 451 millió euró értékű magyarországi projekt finanszírozását szakította meg a 2007 és 2013 közötti időszak gazdaságfejlesztési operatív programjában, miután egy májusi ellenőrzés „súlyos, rendszerszintű gyengeségeket” tárt fel a projektek kiválasztásánál.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy az Európai Bizottság a szóban forgó program három programrészének 42 ezer projektjéből hatot kifogásolt, és három-négy olyan megjegyzést tett, ami a pályázatok elbírálására vonatkozik; a kormány megfontolja az EB javaslatait.

Az Együtt szerint azért Brüsszelben és nem Magyarországon vették észre, hogy probléma van az uniós pályázatokkal, mert a kormány „megszállta” a független intézményeket, köztük az uniós források helyes elköltéséért felelő Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságot (EUTAF) is. Erről a párt elnöke, Szigetvári Viktor beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott, a Fidesz-kormány „azt hazudja”, hogy az előző kabinetek és az EU felelnek az uniós fejlesztési források körül kialakult botrányokért, pedig a kormány minden ellenőrző szerv függetlenségét felszámolta, köztük az ügyészségét, az Állami Számvevőszékét, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalét (Kehi) és az EUTAF-ét is; utóbbi felel a kormány nevében az uniós források helyes elköltéséért. Ha a kormány engedné, hogy ezek a szervezetek tisztességes ellenőrzést folytassanak, akkor nem Brüsszelben, hanem Magyarországon, az EUTAF kormánytisztviselőinek kellene felfedezni az ilyen botrányokat – összegzett Szigetvári Viktor.

Arra is kitért, hogy személyi összefonódás is felfedezhető, mert a Kehi vezetőjének, Gaál Szabolcs Barnának a felesége az EUTAF-nál a Gazdaságfejlesztési operatív program fejlesztési forrásainak elosztásáért felel.

Az Együtt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordul, mert a végére akar járni annak, hogy a hivatal ellenőrizte-e a Gazdaságfejlesztési operatív program problémáit – közölte a pártelnök.

A Fidesz-frakció szerint a baloldal már megint azért szurkol, hogy megbüntessék Magyarországot. A kormánypárti képviselőcsoport ezt arra válaszul írta az MTI-nek küldött közleményében, hogy Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke pénteki sajtótájékoztatón arról beszélt: pártja szerint azért Brüsszelben és nem Magyarországon vették észre, hogy probléma van az uniós pályázatokkal, mert a kormány „megszállta” a független intézményeket, köztük az EU-s források helyes elköltéséért felelő Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságot is.

A Fidesz-frakció reagálásában arra hívta fel Szigetvári Viktornak – mint közleményükben fogalmaztak: „Bajnai Gordon szóvivőjének” – a figyelmét, hogy az Európai Bizottság is elismerte: a Gazdaságfejlesztési operatív program kifizetéseinek felfüggesztése technikai jellegű intézkedés, amely a 42 ezer lebonyolított projektből mindössze 6-ot érint.

A kormány egyetlen fillért sem hagy elveszni, az országot megillető összes fejlesztési forrást lehívja, „ellentétben a Gyurcsány–Bajnai-kormánnyal, amely a források töredékét volt képes lehívni, és amit lehívtak, annak a 76 százalékát is szabálytalanul költötték el, ezzel százmilliárdokat hagytak veszni” – írták közleményükben a kormánypártiak.

Ismét hangsúlyozták, hogy Magyarország minden idők legnagyobb gazdaságfejlesztési korszaka előtt áll, hamarosan 12 ezer milliárd forintos fejlesztési forrás nyílik meg, amelynek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordítják. Megjegyezték: ez az arány a szocialisták idején 16 százalék volt.

Az egyetemi, üzleti és kutatói szféra együttműködésével megvalósuló innovatív kutatásokat kell támogatni a tavaly novemberben meghirdetett, mintegy 300 milliárd eurós költségvetésű európai beruházási terv keretében – hangsúlyozta pénteken Budapesten két uniós biztos, Navracsics Tibor és Jyrki Katainen, aki egyben a Európai Bizottság alelnöke is.

 

Jyrki Katainen, a bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke egy roadshow keretében azért érkezett Budapestre, hogy népszerűsítse az EU beruházási tervét, valamint a kormányok, a befektetők, a vállalkozások és a regionális hatóságok, a szakszervezetek, illetve más közösségek előtt megnyíló új lehetőségeket.

 

Navracsics Tibor az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa hangsúlyozta: az egyetemi, akadémiai, kutatói, valamint az üzleti szféra közösségének megteremtése révén olyan innovatív kutatásokat támogat az Európai Bizottság, amelyek a jövő szempontjából rendkívül fontosak. Budapest ebből a szempontból egy kicsit az Európai Unió jövőjét is megjeleníti, mint ahogyan az EU más tagállamaiban működő hasonló kutatócsoportok is – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.