Javulnak a kilátások az euróövezetben

Az euró gyengülése miatt javul az export versenyképessége is.

RZ
2015. 04. 15. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bank 0,05 százalékos mélyponton hagyta az irányadó kamatot.

Az euró gyengülése miatt javul az export versenyképessége is – tette hozzá Draghi. Figyelmeztetett azonban, hogy a több ágazatban szükséges fájdalmas alkalmazkodási folyamatok és a strukturális reformok bevezetésének vontatottsága lassíthatja az eurózóna fejlődését.

A javuló gazdasági klíma ellenére az EKB tovább működteti a bankóprést, és a terv szerint 2016 szeptemberéig folytatja havi 60 milliárd eurós, összesen 1000 milliárdos eszközvásárlási programját.

„Őszintén szólva nagyon meglep, hogy figyelmet kapnak a mennyiségi enyhítés idő előtti befejezésével kapcsolatos spekulációk, mikor csupán egy hónapja indítottuk be a programot” – mondta az EKB elnöke. Draghi azokra a piacon korábban keringő híresztelésekre reflektált, hogy a központi bank a program igen vegyes német megítélése miatt a tervezettnél hamarabb felhagy a kötvényvásárlással. Hozzátette azonban: a program elég rugalmas ahhoz, hogy szükség esetén bármikor ki lehessen igazítani.

Egy esetleges görög csődről Mario Draghi elmondta, hogy a lehetőségét „fontolóra venni sem hajlandó”, és a nyilatkozatok alapján görög részről sem lehet opció. Hozzáfűzte, hogy az EKB továbbra is kész sürgősségi likviditási támogatást (ela) folyósítani a görög bankoknak, amennyiben fizetőképesek, és megfelelő fedezetet tudnak biztosítani.

A sajtótájékoztatót incidens zavarta meg. Egy fiatal hölgy „Vessetek véget az EKB diktatúrájának!” kiáltással felugrott az asztalra a jegybankelnök elé, és konfettit szórt rá. A megdöbbent Draghi megszakította a tájékoztatót, és elhagyta a termet, majd néhány perc múlva visszatért, és folytatta a bevezetőjét. A tüntetőt a biztonsági emberek elvezették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.