Komoly nehézséget jelenthet majd az orosz piac visszaszerzése

Az orosz embargó elsősorban a csemegekukorica-feldolgozással foglalkozó vállalkozásokat viselte meg.

TK
2015. 04. 17. 6:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap pénteki számában Cseh László elmondta: a beragadt készletek miatt nagyságrendileg 3-5 százalékkal csökkenhet az alapanyag-felvásárlási ár 2014-hez képest, ez pedig 37-38 forintos kilogrammonkénti árat jelent. Így szerinte a vetésterület 25 ezer hektár körül alakulhat.

Ráadásul a gyártóknak számolniuk kell azzal is, hogy ettől az évtől az Európai Unió és Kanada közötti megállapodás értelmében az észak-amerikai ország évi 8 ezer tonnányi csemegekukorica-konzervet exportálhat vámmentesen a közösség területére, ami az egyébként is telített piacot tovább nyomja majd – tette hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy Oroszországba az uniós importkorlátozás alá eső thaiföldi gyártók szállítottak csemegekukoricát az elmúlt egy évben, ezért az embargó végén komoly nehézséget jelenthet majd a magyar termelőknek az orosz piac visszaszerzése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.