Magyarországon is vizsgálat indul az Uber ellen

Varga Mihály utasítást adott a jogilag rendezetlen helyzetben üzemelő nemzetközi cég hazai tevékenységének kivizsgálására.

2015. 04. 30. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a következő bejegyzést tette közzé csütörtökön a Facebook-oldalán:

„A megfizethető, biztonságos, tiszta és pontos taxihoz minden utasnak joga van. Ha viszont olyan szereplő tűnik fel, aki nem tartja be az alapvető személyi és tárgyi feltételeit a személyszállításnak, ezzel piaci előnyre tesz szert, ráadásul közterhet sem fizet, akkor lépni kell. Az Uber taxicégként Magyarországon végez szolgáltatást, érdemi adófizetés nélkül. »Sofőrjei« a Hollandiában bejegyzett vállalattal vannak kapcsolatban, sokszor anélkül szolgáltatnak, hogy a taxizáshoz szükséges szakmai feltételek teljesülnének. A helyzet így nem maradhat. Ma arra adtam utasítást, hogy a gazdasági minisztérium és intézményei indítsanak vizsgálatot és tegyenek lépéseket a piaci állapotok rendezésére, valamennyi tisztességes vállalkozó és biztonságosan közlekedni akaró utas érdekében.”

Amint arról az MNO több alkalommal is írt, az Uber egy jogi kiskaput kihasználva, tevékenységét közösségi autózásnak feltüntetve szivárgott be a világ számos országába, többek között Magyarországra is. Szinte mindenhol gondjaik támadtak a hatóságokkal és a helyi taxisokkal is, akik – mint Magyarországon is – sérelmezik, hogy az Uber sofőrjei a törvényben előírt feltételek teljesítése és adózás nélkül végezhetnek kísértetiesen hasonló tevékenységet. A magyar taxisok a kormányhoz fordultak segítségért, és ígéretet kaptak, hogy rendelet szabályozza majd a kialakult áldatlan helyzetet. Varga Mihály utasítása és a bejelentett vizsgálat ennek eredménye lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.