Munkahelyek védelme: újabb akciót tervez a kormány

A kedvezmény a felére csökkentené a bruttó munkabér – de legfeljebb 100 ezer forint – munkáltatói közterhét.

kn
2015. 04. 19. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakab István közölte, a kedvezmény a felére csökkentené a bruttó munkabér – de legfeljebb 100 ezer forint – munkáltatói közterhét. A tervezett intézkedés bevezetésének célja a feketefoglalkoztatás visszaszorítása is – tette hozzá a Magosz elnöke.

Megemlítette: a mezőgazdaságban dolgozókat jelenleg is évi 120 napig foglalkoztathatják idénymunka jelleggel kedvezményesen az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás keretében. A Munkahelyvédelmi akcióterv jövőbeni kiterjesztésével a foglalkoztató mellett a dolgozó is nyer, így ugyanis az év minden napjára lehet munkája.

Jakab István közlése szerint az újonnan bevezetni kívánt kedvezmény havonta 30-35 ezer mezőgazdasági dolgozó foglalkoztatását segíti elő a szakértők számítása szerint, éves szinten mintegy 6 milliárd forintot hagyva a mezőgazdasági dolgozókat foglalkoztató vállalkozásoknál. A kedvezményt ez év nyarán vezethetik be – mondta Jakab István.

A Magosz elnöke beszélt arról is, hogy további kezdeményezéseket kíván tenni ezen a területen. A gazdaszervezet szerint például érdemes végiggondolni, hogy a közfoglalkoztatás és a versenyszféra kapcsolata miként alakul a jövőben, a versenyszféra szereplői hogyan tudnak bekapcsolódni a közmunka keretében foglalkoztatott emberek gyakorlati oktatásába. Ez utóbbi ugyanis a Magosz elnöke szerint történhetne a gazdálkodóknál. Így a közfoglalkoztatásban dolgozó, arra alkalmas emberek könnyebben találhatnának munkát a versenyszférában – érvelt Jakab István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.