Nem tudott a tárca a Hungáriánál tartott pénzekről

A Földművelésügyi Minisztérium soron kívül vizsgálatot rendelt el a felelősök felkutatása érdekében.

MNO
2015. 04. 03. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) nem hibázott a TIG Nonprofit Kft. ügyében – közölte a szaktárca. A közlemény emlékeztetett arra, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumban már korábban általános tiltás volt arra, hogy bármely, a minisztériumhoz tartozó cég és háttérintézmény a Magyar Államkincstáron kívül más értékpapír-kezelőnél tartsa a pénzét.

A Földművelésügyi Minisztérium csak a miniszterelnöki feladatszabást követően értesült arról, hogy a TIG Nonprofit Kft. a tiltás ellenére nem szüntette meg azt az értékpapírszámláját a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, amelyet a tárca jóváhagyása és tudta nélkül tartott ott. A szaktárca közleménye aláhúzza: a Földművelésügyi Minisztérium soron kívüli vizsgálatot rendelt el a felelősök és a felelősség mértékének megállapítása érdekében.

A veszteség pótlása miatt a Földművelésügyi Minisztérium megkezdte az egyeztetést a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Az FM csütörtökön közölte, hogy vizsgálja: a TIG Kft. által a Hungária Értékpapír Zrt.-től vásárolt állami diszkont kincstárjegy vétele során történt-e olyan mulasztás, visszaélés, amely felelősségre vonást tesz indokolttá. A közlemény szerint a vizsgálat lezárultával annak eredményéről tájékoztatják a közvéleményt.

A TIG Nonprofit Kft. (a korábbi Tartalékgazdálkodási Igazgatóság) 24 teleppel látja el feladatait az országban. Így a cég foglalkozik többek között raktározással, bérbeadással, gabonakereskedelemmel, de parkolóház- és üdülőműködtetéssel is. A társaság száz százalékban állami tulajdonban van, a tulajdonosi jogokat a Földművelésügyi Minisztérium gyakorolja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.