Nincs vállalati kötvénye a győri önkormányzatnak brókercégeknél

A város a Quaestoron keresztül 999 987 373 forint értékben vásárolt állampapírt.

MA
2015. 04. 03. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Domanyik Eszter elmondta, hogy a város gazdálkodása stabil, amit a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. (Keler) hivatalos rendszeréből származó, március 11-én kapott számlakivonat is alátámaszt. Ezt a dokumentumot csütörtökön e-mailben, pénteken pedig faxon megerősítette a Keler, miután felhatalmazást kapott a tájékoztatásra a Quaestor felügyelőbiztosától.

A megkapott számlakivonatot pénteken a sajtó munkatársainak is megmutatták.

A győri önkormányzat idén január 16-án vásárolt államkötvényt a Quaestoron keresztül 999 987 373 forint értékben.

Domanyik Eszter hangsúlyozta: az önkormányzat kizárólag állampapírba fekteti átmenetileg szabad pénzét, amelyet jelen esetben nem az önkormányzat számlavezető pénzintézeténél, az OTP Banknál vezetett számlán kötött le.

Lipovits Szilárd, a város jegyzője elmondta, hogy zárt eljárás keretében több pénzintézettől kértek ajánlatot, a legjobb hozamot a Quaestor ajánlotta. A vételáron felül a Quaestor díja háromezer forint volt.

A jegyző hangsúlyozta: életszerű döntést hoztak, amikor a Quaestor által javasolt legjobb ajánlatot fogadták el, hiszen az önkormányzatnak éppen úgy nem volt oka kételkedni a Quaestor stabilitásában és megbízhatóságában, mint ahogy több önkormányzatnak, állami szervnek vagy magánembereknek.

A mintegy egymilliárd forint értékű államkötvény mindenképpen az önkormányzat rendelkezésére fog állni – jelentette ki a jegyző.

Csörgits Lajos aljegyző hozzátette, hogy a megyeszékhely pénzügyi stabilitását, gazdálkodását egyáltalán nem fenyegeti veszély, mert olyan szabad pénzeszközből vásároltak államkötvényt, amely nélkül is minden kötelező és önként vállalt feladatát el tudja látni a város.

Csütörtökön a Hvg.hu azt írta, hogy a Keler tájékoztatása szerint nem igaz Domanyik Eszter szerda esti közleménye arról, hogy a Keler március 11-én hivatalosan visszaigazolta: az egymilliárd forintnyi államkötvény a győri önkormányzat tulajdonában van, mert a „Keler Zrt.-nek nincs jogosítványa ilyen igazolás kiadására és nem is lát rá a brókercégek ügyfeleinek számláira”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.