Nőtt a külkereskedelmi többlet

A külkereskedelmi mérleg aktívuma 184 millió euróval nőtt.

HZS
2015. 04. 01. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kivitel értéke 6,840 milliárd eurót (2161 milliárd forintot), a behozatalé 6,132 milliárd eurót (1937 milliárd forintot) tett ki. Euróban kifejezve az export 3,7, az import 0,7 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A március elején közzétett első becslés szerint januárban 691 millió euró volt a külkereskedelmi többlet, az export euróban számított értéke 3,7, az importé 1,0 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 184 millió euróval nőtt. A gépek és szállítóeszközök kivitele 8,2 százalékkal nőtt euróban számolva, a feldolgozott termékeké pedig 2,9 százalékkal. Éves összevetésben ötödik hónapja csökkent az élelmiszerfélék exportja, januárban 3,9 százalékkal.

 

 

Import oldalon 9,2 százalékkal nőtt a gépek, szállítóeszközök, és 3,5 százalékkal a feldolgozott termékek behozatala, 3,5 százalékkal zsugorodott az élelmiszereké. Az energiahordozók behozatala 37,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mivel a kőolaj termékek volumene is 5 százalékkal csökkent, amit az árak esése felnagyított, a természetes és mesterséges gázok importmennyisége pedig negyedével maradt el az egy évvel korábbitól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.